Трговање криптовалутама достигло рекордних 68,3 милијарди долара

ЛОНДОН: Обим трговине на главним берзама криптовалута достигло је дневни рекорд од преко 68 милијарди долара у понедељак, што илуструје помаму која влада на овом тржишту праћену узлетом цене биткоина до највишег нивоа свих времена.
e
Фото: Pixabay.com

Укупан дневни обим трговине криптовалутама износио је јуче 68,3 милијарде долара, према данас објављеним подацима британске истраживачке компаније КриптоКомпеар, извештава Ројтерс.

Подаци показују да је дневни обим трговања у 2020. години износио у просеку 13,1 милијарду долара.

Биткоин је у недељу забележио рекордну цену од 34.800 долара, настављајући успон из 2020. у којој је његова вредност више него учетворостручена јер су на тржиште ушли велики амерички инвеститори. У понедељак је оштро пао услед волатилности на терминским тржиштима, пре него што се опоравио и надокнадио губитке.

Друга по величини криптовалута, етереум, која има тенденцију да се тргује у тандему са биткоином, достигла је у понедељак највиши ниво од јануара 2018. године, дотакавши коту од 1.170 долара.

Нови биткоинов рекорд је остварен за мање од три недеље након што је 16. децембра први пут пробио ниво од 20.000 долара.

Експлозивном расту овог дигиталног новчића доприноси уверење инвеститора да он може да буде заштита од ризика од инфлације пошто владе и централне банке "одврћу славине" финансијске помоћи у настојању да сузбију утицај пандемије ковид-19. Потенцијал за брзом зарадом такође подстиче тражњу за биткоином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести