Трговина између Србије и Словеније порасла у првом кварталу

ЉУБЉАНА: Укупна спољно-трговинска размена између Србије и Словеније порасла је за 3,0 посто у прва три месеца 2020. у поређењу са истим периодом прошле године, и износи 400 милиона евра.
Slovenija Foto: Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

То је за 12 милиона евра више у односу на прва три месеца 2019, показују најновији подаци завода са статистику Словеније.

“Економска сарадња између две земље годинама бележи раст, а прошле године је укупна вредност била око 1,6 милијарди евра”, каже Никола Папак, директор представниства Привредне коморе Србије (ПКС) у Словенији.

Више од две хиљаде фирми из Србије и Словеније активно је на оба тржишта, не само кроз трговину, већ и кроз инвестиције, наводи Папак у изјави за Танјуг.

“Словенија је међу топ 10 улагача у нашој земљи са преко милијарду евра инвестиција. Наше компаније су до сада у Словенију инвестирале око пола милијарде евра”, додаје он.

Анализе показују, истиче Папак, да би глобални пост-корона амбијент могао донети локализацију економских активности, односно да ће близина добављача, партнера или инвестиционе дестинације бити важна логистичка детерминанта, можда и важнија од цене и трошкова.

“Потреба за сигурношћу, одрживошћу и континуитетом бизниса може бити шанса за још јачу привредну сарадњу у региону што српске и словеначке фирме могу да искористе у обостраном интересу”, закључио је шеф представништва ПКС у Словенији, Никола Папак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести