Три немачке компаније попуниле 75 хектара код Панчева

Како у панчевачкој индустријској зони „Север”, односно Север 1 и Север 2, понестаје места, будући да су последња 23 слободна хектара резервисана за немачку компанију „Naval Box - CAL” д. о. о. Београд, од прошле године Град Панчево интензивно ради на формирању нове зоне Север 3, која ће се налазити прекопута прве две.
d
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, филијала поменуте фирме - „МК – Клиникен АГ” је инвестиција вредна десет милиона евра која подразумева изградњу фабрике на површини од десет хиљада квадратних метара са постројењем за дизајнирање и развој специјализованих транспортних контејнера. Овај инвеститор из Немачке је још пре две године доставио Развојној агенцији Србије писмо о намерама у ком су навели да им је план да уложе у земљиште, објекте, материјал, опрему и делове, и у прве две године запосле око 50 радника с пуним радним временом. Такође, њихова процена је да ће реализацијом овог пројекта у наредних десет година довести до додатних 60 милиона евра улагања, као и да ће до 2030. године запослити хиљаду људи.

- Формирање Северне индустријске зоне од 75 хектара представља нови циклус индустализације нашег града, а ми смо у претходној години радили пре свега на припреми планског документа, односно на изради и усвајању планског документа који се односи на трећи део Северне индустријске зоне – каже градоначелник Панчева Александар Стевановић. - Урадили смо посебан план детаљне регулације који смо назвали Север 3. То је пословна зона која се простире на 55 хектара и за коју сада припремамо даљу разраду у виду израде комуналне инфраструктуре, електроенергетске и путне инфраструктуре, те на тај начин желимо да све припремимо да бисмо спремно дочекали нове инвестиције у нашем граду. Наравно, поред ових послова које радимо, ми смо у сталном контакту, пре свега са Развојном агенцијом Србије са којом причамо о томе што Панчево има и што може да понуди компанијама које желе да улажу у Републици Србији. Надамо се да ћемо ускоро у Северној зони 3 и имати инвеститора који ће бити у рангу компанија које већ послују у нашем граду, као што су „ЗФ“, „Бросе“ и нова „Naval Box - CAL“.

Отварање нових фирми у Панчеву доводи до отварања нових радних места, додаје Стевановић посебно алудирајући на најновију компанију „Naval Box CAL“ која ће ускоро почети изградњу свог производног погона, али не само за Панчевце и житеље јужног Баната, већ за све грађане Републике Србије.

- Видели смо на основу претходних инвестиција да мобилност у потрази за послом у нашој земљи уопште није проблем. Многи грађани Републике Србије су постали наши суграђани управо остварујући своје радно право у неким од новоотворених фабрика у Панчеву – наводи градоначелник.

У индустријској зони Север тренутно је у току реализација четврте фазе инвестиције „ЗФ“-а, док је компанија „Бросе“ почела са радом.

Текст и фото: Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести