Tринаест матураната добило посао у Меркатор-С

БЕОГРАД: У Пољопривредној школи у Беграду данас је тринаест ученика, одмах након завршене матуре, потписало уговоре за посао у ИДЕА продавницама, Рода маркетима и Мерцатор хипермаркетима, а у оквиру пројекта дуалног образовања који трећу годину спроводе Министарство просвете, наука и технолошког развоја, Привредна комора Србије, Пољопривредна школа Београд и компанија Меркатор-С. 
1
Фото: Танјуг/ Тања Валић

Директорка Сектора развоја ин сторе процеса и продајних формата компаније Мерцатор-С , Данијела Васиљ рекла је да као један од највећих послодаваца у Србији, са више од 8.000 запослених, Меркатор-С посебну пажњу посвећује људима.

Она додаје да управо због тога већ трећу годину заредом активно учествују у програму дуалног образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

"Остварили смо сарадњу са 20 средњих стручних школа, а праксу је код нас обавило више од 250 ученика који желе да се стручно усавршавају", каже Васиљева.

Она додаје да је овај програм интересантан због тога што су, осим практичне наставе, ученицима обезбеђене и стипендије, након чега добијјау запослење у Мерцатор С компанији.

Директор Пољопривредне школе Драган Филиповић објаснио је да национални модел дуалног образовања поред теоријске наставе подразумева одговарајућу практичну наставу кроз рад код послодаваца. 

"Компанија Меркатор С и школа имају сарадњу на завидом нивоу која траје већ три године уназад и заједно радимо на образовању и васпитању омладине. Као школа, поносни смо на кадар који школујемо и желимо им пуно успеха у будућности", рекао је Филиповић.

Помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић рекла је да ово велики дан за Пољопривредну школу када 13 матураната, смера пекар и месар, потписују уговор с компанијом Меркатор С, што је доказ квалитета стеченог знања у овој школи.

Она је додала да је, поред тога што су одмах након школовања добили посао, важно што је тај посао управо у Србији.

Руководилац Службе за дуално образовање и образовне политике Ана Стојановић објаснила је да је Меркатор С једна од првих компанија у Србији која се укључила у ситем дуалног образовања и да данашњи уговори говоре о томе колико су задовољни и ученици, али и послодавци.

"Надам се да се ова прича неће зауставити овде, већ да ће постати реалност и у осталим градовима у Србији", рекла је Стојановићева.

Александар Глишић, који је данас у руке добио диплому завршене Пољопривредне школе, смер месар, али у уговор о раду, рекао је да је спреман за нови посао, али да свавако има и велику трему због свега.

Програме сарадње са стручним школама компанија Меркатор-С спроводи већ годинама у 19 градова широм Србије.

Ове године више од 250 ученика је укључено у практично образовање у ИДЕА, Рода и Меркатор продавницама. 

У оквиру програма стандардне практичне наставе, праксу обавља 135 ученика, док је у оквиру програма дуалног образовања на пракси 123 ученика. 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести