Труднице и породиље могу да пријаве послодавце

БЕОГРAД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић подсетио је вечерас да све труднице и породиље позивом на 0800-300-307 и избором опције два могу да пријаве послодавце ако крше њихова права, и поручио да нико неће бити привилегован већ максимално кажњен.
Trudnica Foto: Dnevnik.rs
Фото: Трудница Фото: Дневник.рс

“Влада се заузела за борбу против свих оних који крше права породиљама и трудницама”, рекао је Ђорђевић у Скупштини Србије.

Према његовим речима, од 22. јула до 27. новембра ове године било је укупно 208 позива и тицала су се 55 запослених трудница и 84 жена које су се налазиле на породиљском одсуству, а телефоном је дато 103 савета.

“Инспекција је учинила 105 инспекцијских надзора, 13 решења и 36 налога за записнике, четири указивања на прекршаје. Имали смо десет захтева за покретање прекршајних поступака, и то се све односило на 22 подслодавца за укупно 13 трудница и девет породиља”, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да се цео списак и регистар води ажурно, да нема привилегованих и да се све налази на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у опцији “инспекторат рада”.

У регистру се, каже, може из недеље у недељу видети који су то послодавци који су кршили закон и који су одузели неко право трудницама и породиљама.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести