Тржишни регулатор ЕУ забринут због брака Фијат-Пежо

БРИСЕЛ: Тржишног регулатора Европске уније брине спајање Фијат Крајслера и Пежо Ситроена, јер ће удружени имати велики удео на тржишту камионета, и можда ће тражити извесне уступке како би овај “брак”, вредан 50 милијарди долара, био одобрен, рекли су за Ројтерс извори упућени у дешвања.
f
Фото: pixabay.com

Две компаније, које би спајањем постале четврти највећи светски произвођач аутомобила, обавештене су о забринутости Европске комисије прошле недеље.

Ако Фијат и ПСА не успеју да отклоне сумње Европске комисије у наредна два дана и одбију да понуде концесије до среде, када им истиче крајњи рок да то учине, њихов споразум ће се наћи пред четворомесечном истрагом.

Надлежни из Комисије за конкуренцију у ЕУ, која је одредила 17.јун као рок за прелиминарно разматрање овог предмета, одбили су коментар.

Издвајање дела пословања који се преклапају код предузећа, што је уобичајен захтев регулатора како би се обезбедила већа конкуренција, може да представља проблем техничке природе за ова два произвођача аутомобила, наводи Ројтерс.

Фијат и ПСА желе да удруже снаге како би неутралисали негативне ефекте успоравања тражње и лакше поднели трошкове производње еколошки чистијих возила да би испунили захтеве пооштрених прописа о емисији гасова.

С њиховим спајањем, под истим кровом би се нашле марке аутомобила италијанског произвођача, као што су “фијат”, “џип”, “доџ”, “рам”, “масерати”, брендови француске компаније - “пежо”, “опел” и “дс”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести