ТУРИСТИЧКА ПОНУДА БАЧА Лов потпомаже историју и природу

Када се спомене Бач одмах се помисли на Тврђаву - најзначајније  и најбоље очувано средњовековно утврђење у Војводини и на средњовековни манастир из 15 века у Бођанима удаљен 15 километара од Бача.
Jezero Provala kod Bača Foto: Dnevnik.rs
Фото: Језеро Провала код Бача Фото: Дневник.рс

Али околину Бача не чини само ти културно - историјски споменици већ и природна околина, коју вреди посетити…На свега два километра од Вајске налази се језеро Провала, које се тек од пре неколико година почело више спомињати као туристичко рекреативни потенцијал оп­штине Бач.

Језеро се, каже секретар Месне заједнице у Вајској Момир Сворцан  простире на три хектара површине и дубоко је око 17 метара. Пошто још није почела сезона купања, за излетнике би могла да буде добра прилика да се разгледа, поседи и  ужива у природном окружењу, а уз то постоји и лепо уређен ресторан.

За велика улагања у природно окружење, каже Сворцан, Општина Бач нема новца, па друштвено одговорни појединци уз логи­ситичку помоћ ЈКП “Тврђава” и Туристичку организацију Бач чине напоре да се околина одржи.

- У језеру лежи велики потенцијал –вели Сворцан. – Језеро је пуно рибе што је знак да је вода  чиста, па језеро често походе риболовци. Урађено је чишћење  језера од дрезге, трске и паразитског биља, и купачима добро дође током лета да се расхладе.

Фото: Језеро Провала код Бача Фото: Дневник.рс

Туристички потнецијал подручја локалне самоуправе Бач  лежи и у ловном туризму, специфином облуку туризма за одабране госте.

Сезона лова на дивње свиње почиње управо сада, крајем априла и почетком маја. У ловишту “Бођански рит” буде успешних комерцијалних ловова на које долази пуно ловаца, па нема сумње да тако неће бити и током два празника, Васкрса и 1. маја.. 

- Лане је на отвореном ловишту забележен успех, убијено су 42 дивље свиње – наглашава ловац члан Ловачког друштва “Фазан” уједно и председник Савета месне заједнице у Бођанима Ивица Думенџић .

Ловни туризам вероватно би овде могао да прође, ловиште нам је, каже Думенџић, богато  по броју дивљачи и по броју улова и тај вид туризма има перспективу . Имамо  јеленске дивљачи, дивљих свиња, препелица, фазана…

Ловиште се налази у близини ловишта Карађорђево,  Плавна и Камариште, која су  за време СФРЈ била јака савезна ловишта. Мада  је  током грађанског рата део дивљачи изашао из ловашта, оно што је остало од дивљачи се одржало и обновило  захваљујући ловачким удру­жењима.

- Ми само добро газдујемо, сваке године изенесемо десет тона хране, кукуруза, јабука, репе… све што дивљач воли да једе. Рит је погодан за становање дивљих животиња јер има мочварних делова, где су природна станишта. У самом смо државном врху по броју дивљачи и по одстрелу. Сваке године се  одстрели по неколико јелена у медаљи, и зато нам  долазе јаки ловци у смислу да могу да плате улов..Прошле године  имали смо 500 ловаца из Мађарске који су гостовали  код нас– каже Ивица Думенџић.
 

 Зорка Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести