Турска почела мегапројекат изградње Канала Истанбул

ИСТАНБУЛ: У Истанбулу је данас свечано положен камен темељац за изградњу моста Сазлидере, првог моста на мегапројекту градње Канала Истанбул који ће, паралелно с Босфором, спајати Мраморно море с Црним морем.
turska, freeimages
Фото: freeimages

"Данас окрећемо нову страницу у историји развоја Турске. На Канал Истанбул гледамо као на пројект спашавања будућности Истанбула", казао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на свечаности.

Подсетивши да је 30-тих година прошлог века Босфором годишње пловило у просеку 3.000 бродова, Ердоган је рекао да се сада та бројка повећала на 45.000, а да се процењује да ће до 2050. године порасти и на 78.000, преноси агенција Анадолија.

"Пловидба сваког великог брода кроз Босфор представља озбиљан ризик по град. Босфор је и са југа и севера и истока и запада поприште веома велике фреквенције пловидбе бродова свих категорија", казао је Ердоган.

Ердоган је казао да је мегапројект изградње Канал Истанбула, између осталог, неопходан и зарад очувања историјског и културног ткива Босфора.

"Тренутна рута Канала Истанбул изабрана је на бази научних анализа као најразумнија и најефикаснија међу пет понуђених", казао је Ердоган и додао да ће дужина канала износити 45 километара, ширина његове базе минимално 275 метара, а дубина 21 метар.

Ердоган је казао да сва истраживања показују да ће се бродски саобраћај у Каналу Истанбул одвијати 13 пута сигурније од оног у Босфору.

"Циљ нам је да Канал Истанбул завршимо за шест година и по цени од близу 15 милијарди долара", казао је Ердоган.

Он је такође рекао да ће мегапројекат градње Канала Истанбул бити реализован на начин да ће бити један од еколошки најприхватљивијих пројеката, не само у Турској, већ и у целом свијету.

Дуж Канала Истанбул, који ће се протезати дуж европског дела Истанбула, биће изграђено шест мостова, а на његовим обалама ће бити изграђена два града с популацијом од пола милиона људи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести