Турска: Резерве гаса у Црном мору за 45 година

АНКАРА: Енергетске резерве у Црном мору довољне су да покрију светску потражњу за природним гасом за 45 година, изјавио је заменик шефа турске владајуће Партије правде и развоја (АКП), бивши премијер Бинали Јилдирим.
gasovod
Фото: pixabay.com

Резерве природног гаса у Црном мору процењују се на 540 милијарди кубних метара. Ово је само почетак, биће и наставка. Црно море је у стању да покрије светске потребе за гасом за 45 година, рекао је Јилдирим, преноси турски портал Соцзу.

Турске власти су 2020. године објавиле да су откривене велике резерве гаса у Црном мору.

Залихе највећег налазишта Сакарија су тада премашиле 400 милијарди кубних метара, преноси ТАСС.

Турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез, у интервјуу за мајски магазин Критер, рекао је да је планирано да ово поље почне са радом почетком 2023. године и да се дневна производње гаса повећа на 40 милиона кубних метара.

Намеравамо да почнемо са производњом гаса, највероватније у првом кварталу следеће године. У почетној фази производња гаса дневно биће 10 милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дана, односно, годишњи обим производње гаса ће такође расти, рекао је министар.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести