Турски ток сад запео на бугарском суду

БЕОГРАД: Градња гасовода "Турски ток" преко Бугарске, од чега зависи снадбевање Србије руским гасом, још није почела, иако је планирано да радови почну овог месеца јер је, како наводи "Политика", цела ствар застала на суду. 
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Како објашњава, италијанско-саудијски конзорцијум "Аркада", који је првобитно требало да се бави овим послом, а који је суспендован зато што два пута није доставио потпуну документацију у задатом року, поднео је тужбу јер се сматра оштећеним, посебно након сазнања да је бугарска страна спремна да новоизабраном конзорцијуму за развој гаса "Бугарска" спусти цену за 31,5 одсто од првобитно понуђене. 

Директор бугарског оператера гаса Владимир Малинов је почетком прошлог месеца, након што је објављено да је "Аркада" суспендована, најавио да ће се градњом гасовода преко Бугарске бавити нови конзорцијум за развој гаса "Бугарска".

"Политика" додаје да се прво рочиште очекује током септембра због чега, истиче, није реално очекивати да ће прве количине гаса са "Турским током" преко Бугарске и Србије претећи пре краја ове године. 

Неименовани извор листа напомиње да је најважније да Бугарска, за сада, чврсто стоји иза одлуке да овај гасовод гради, али додаје да ће се Србија, ако Софија одустане од пројекта, снадбевати из највећег гасног складишта "Баумгартен" у Аустрији и преко Мађарске добијати гас. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести