У Аустрији договорена "кочница за цену струје"

БЕЧ: Аустријска влада договорила је дуго разматрану "кочницу за цене струје", са циљем умањења терета по грађане, а договор би могао већ у среду да буде усвојен.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Према договору коалиционих партнера - Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелених - свако домаћинство ће добити субвенционисану цену струје за 80 одсто просечне прошлогодишње потрошње једног аустријског домаћинства.

Граница је одређена на 2.900 киловатсати, а за све преко тога плаћаће се актуелна цена на тржишту.

Преговори министарстава енергетике и финансија завршени су договором да цена киловат сата струје за око 2.900 потрошених киловатсати по домаћинству буде на 10 центи, а када се прекорачи та потрошња она ће бити по уобичајеној тржишној цени.

Овај договор, како кажу у влади, донеће годишње растерећење домаћинствима у висини од око 500 евра, а, има и за циљ да наведе грађане на штедњу струје.

За спровођење ове мере влада ће ставити на располагање око 2,5 милијарди евра.

"Кочница за цену струје ће бити усвојена ", најавио је канцелар Карл Нехамер додајући да ће мера бити усвојена у среду на влади, како би се што пре могла применити.

Тренутно, додао је, ради се на последњим детаљима.

Иначе парламент меру владе мора да одобри, а то ће у октобру, па ће растерећење почети да се примењује од децембра.

Влада планира не само растерећење за домаћинства, већ и привреднике, посебно мала и средња предузећа, али још није постигла коначан договор око таквих мера.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести