У Београду четири пута више богаташа него у Новом Саду

Сви грађани Србије а и странци који живе код нас, а лане су у Србији зарадили макар динар више од просечне троструке плате требали би да пријаве порез.
Vila, bogatstvo/Dnevnik/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Рок за испуњавање пријаве за плаћање пореза на доходак грађана је 15. мај.

Подаци републичког завода за статистику кажу да је просек плате у 2018. години био 823.548 динара. Сходно томе порез на доходак гађана плаћју сви који су приходовали више од 2.470.644 динара. Поред држављана Србије обвезници овог пореза су странци који овде живе и зарађују. Порез на доходак грађана је прогресиван. Зато они који су зарадили од троструке па до шестоструке просечне плате имају стопу од 10 одсто. Ко пређе просечну плату пута шест, тај плаћа порез по стопи од 15 одсто. За ту стопу лане је трбало зарадити скоро шест милиона или прецизније 5.941.288 динара.

У приходе који се опорезују улази плата али и новац који се добија на основу чланства у надзорним и управним одборима и сличним телима.Ту су и средства зарађена од спорта али и издавања некретнина или закупа покретних ствари.

За порез по стопи од 15 одсто потребна је зарада у 2018. од 5.941.288 динара

Богати порески обвезници имају право и на олакшице и то 40 одсто од суме коју би платили на име пореза за себе и по 15 одсто за издржаване чланове проодице. С тим да укупна сума не сме прећи износ од поливне онога што би се на име пореза платило.


Било најбогатијих из Војводине

Већ неколико година  Београђани су убедљиво најбогатији. Међутим дешавало се да их други престигну. Тако је пре десетак година то било неколико Новосађана али странаца. Титулу су по једном понели један житељ из Сремске Митровице а једном и човек са адресом у Тителу.

Пошто по закону имају право да буду анонимни, што и користе, данас је тешко рећи јесу ли се преселили или мање зарађују.


Када се објаве спискови са местима и градовима где богати живе и њихова занимања онда се чаршија пита ко су они где живе? То су углавном до сада били економисти, адвокати, менаyери који најчешће живе у Београду. Лане је из главног града стигло 16.199 пријава. Дриги на листи је Нови Сад са скромних 4.341 пријавом. Људима који зарађују овако енормне суме није тешко да изаберу где ће живети и ту купе некретнину и имају адресу сталног становања.

Чак 90 одсто пријава лане су попунили припадници јачег пола. Међу првих сто најплаћенихих је било 69 домаћих државњана и 31 странац. Прва стотка је и више него комотно прешла предвиђени износ а њихове зараде кретале су се у распону од 40 милиона динара до 340 милиона .

Када подносе пријаве богаташи то могу да учине у папирном али и у електронском облику. Задњи рок 15. мај, ове године пада у среду па потрбе да се због празника или викенда продужава у 2019 нема. Као пријава предата на време рачуна се она која је предата у пошти до поноћи. Што се тиче електронског слања и попуњавања ту обвезник може у поноћ да кликне на сенд и да у року испуни своју законску обавезу. Лане је само 35 пријава било поднето електронским путем.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести