У Београду преноћило 148.448 Турака, 98 одсто више но лани

БЕОГРАД: „Турски туристи остварили су у току првих девет месеци 148.448 ноћења у нашој земљи, што је за 98 одсто више у односу на исти период прошле године”, рекао је данас на конференцији поводом посете привредне делегације из Турске Београду, саветник председника ПКС-а Мирослав Милетић.
putovanje turisti
Фото: pixabay.com

Представници Турске привредне коморе, Туркиш ерлајнза и авио-компаније Анадолу џете боравиће Србији до 25. новембра у циљу промовисања новог чартер лета између Београда и Анкаре најављеног за 23. децембар и упознавања са туристичком понудом наше земље.

Милетић је овом приликом рекао да сарадња српске и турске туристичко-угоститељске приреде временом јача и навео да у прилог томе говоре многе пословне делегације, велики број хотела из турске који се промовишу на Београдском сајму, али и викенд путовања за Инстабул и Кападокију.

"Потреба за директним летом за Анкару није само ради туризма, већ и опште економске сарадње са Турском", рекао је Милетић.

Он је истакао да је привредна сарадња две земље значајно унапређена последњих година, што показује повећање обаима трговинске размене и појачан интерес турских инвеститора за улагања у Србију.

Такође, осврнуо се да је Турска значајан спољнотрговински партнер наше земље и нагласио да се према подацима из 2020. ова земља налази међу првих десет спољнотрговинских партнера Србије.

"У прва три квартала 2021. укупна спољнотрговинска размена у роби са Турском износила је 1.198,6 милиона евра. Извоз је у истом периоду износио 196,7 милиона евра, док је увоз достигао износ од 1,001,9 милиона евра", навео је Милетић.

Према подаима Агенције за привредне регистре Србије, каже он, на територији Србије регистровано је 624 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Турске.

Милетић је рекао да су, што се тиче инвестиција, у првој половини ове године забележена улагања турских резидената у Србији у износу од 37,9 милиона евра.

На конференцији је најављено да Владе обе земље раде на томе да у наредном периоду грађани Србије у Турску прелазе само са личном картом.

Присутнима су се на конференцији обратили и образложили значај српско-турске сарадње амбасадор Турске у Београду Хами Аксоy, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести