У Борском округу 2021. почиње изградња брзих саобраћајница

КЛАДОВО: „У последње четири године за реконструкцију путева у Борском округу издвојено је четири милијарде динара, а министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да у том крају предстоји изградња 250 километара брзих саобраћајница која ће почети 2021. године.
Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић у Кладову
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић у Кладову

Министарка је то изјавила током обиласка новог моста преко реке Подвршке код села Милутиновац, који је изграђен на 50 метара од некадашњег, срушеног у поплавама 2014. године.

Нови мост, чија је изградња коштала нешто више од 115 милиона динара, дуг је 80 метара, инвеститор је ЈП Путеви Србије, а извођач радова компанија Инграп-Омни.

Радови на изградњи новог моста почели су у августу прошле године, а пуштен је у саобраћај почетком овог месеца.

Михајловићева је рекла да захваљујући Влади Србије и свим министарствима наша земља има стабилан буџет из којег могу да се издавајају средства за реконструкцију и рехабилитацију путева.

Министарка је рекла и да нови мост није једино што је урађено у Борском округу и додала да је у последње четири године реконструисано око 120 километара путева у том округу.

Она је најавила да предстоји изградња брзних саобраћаница које су, каже, неопходне том крају за развој туризма.

Подсетила је да Кладово из године у годину бележи раст броја ноћења, а томе ће још више допринети, додала је, изградња 250 километара брзих саобраћајница у том крају.

Министарка је навела да се ове године ради пројектно-техничка документација за брзе саобраћајнице, док ће се у њихову изградњу кренути 2021.

Радиће се брза саобраћајница до Голупца, затим до Доњег Милановца, као и између Неготина и Кладова, додала је Михајловићева.

"Овај део Србије мора да има брзе саобраћајнице ако желимо свету да покажемо колико је Србија лепа, а без инфраструктуре то није могуће", рекла је Михајловићева.

Директор Путева Србије Зоран Дробњак рекао је да је у последње четири године за реконструкцију и рехабилитацију путева у Борском округу издвојено више од четири милијарде динара, а само прошле године издвојена је 1,4 милијарда динара.

У Кладову се ради и рехабилитација државног пута Кладово - Брза Паланка, у дужини од око 20 километара, који ће, према Дробњаковим речима, бити завршен до августа ове године.

Председник општине Кладово Саша Николић захвалио је Влади Србије на свему што је учинила за Кладово, за изградњу новог моста и рехабилитацију путева, додајући да је то предуслов за развој туризма.

Он је кахзао да статистички подаци показују да Кладово може да постане значајна туристичка дестинација у Србији.

Начелник Борског округа Владимир Станковић рекао је да се за мање од годину дана када је у Мајданпеку одржан састанак са министарком Михајловић, њеним тимом и представницима Борског округа, већ виде резултати, а то су нови мост и обнова државног пута Кладово - Брза Паланка.

Захвалио је и Влади Србије на 120 километара обновљених путева у том крају, који, каже, нису деценијама реконструисани.

31 милион евра за Ђердап 2

Зорана Михајловић и директор ЈП "Електропривреда Србије" Милорад Грчић потписали су данас у Кладову Протокол о сарадњи на реализацији пројекта адаптације бродске преводнице у саставу ХЕ "Ђердап 2", вредан 31 милион евра.

Након потписивања Протокола, Михајловић је у изјави медијима истакла да држава последњих неколико година улаже у водни саобраћај и да та улагања износе 350 милиона евра.

"Прошле године потписали смо протокол за реконструкцију бродске преводнице Ђердап 1, ове године за преводницу на Ђердапу 2 и укупно улажемо 60 милиона евра за обе. То је важно за овај крај, за електрану и даља улагања у инфраструктуру, јер нема ничег важнијег од инфраструктуре, то утиче на развој наше привреде и раст БДП-а", рекла је Михајловићева.

Додала је да реконструкција преводнице "Ђердап 1" почиње у мају ове године, те да је тај процес похваљен од европских институција као један од најпрегледнијих када је реч о улагањима у водни саобраћај Србије.

Михајловићева је додала и да ће се радити и на проширењу Луке Прахово, у шта ће бити уложено 10 милиона евра.

Грчић је изјавио да данашњи споразум говори да држава брине о енергетици и инфраструктурним предусовима за даљи економски развој земље.

"Преводница која ће у наредном периоду бити реконструисана значи нови живот Ђердапу 2, а уз то ћемо у наредних 10 година, можда и мање, урадити капитални ремонт свих 10 хидроагрегата на Ђердапу 2", рекао је Грчић.

Додао је да ће након комплетне реконструкције Ђердап 2 имати 320 мегавата инсталисане снаге најчистије енергије.

Директор Хидроелектране Ђердап 2 Драган Максимовић рекао је да је бродска преводница изузетно значајан објекат, јер без ње би на Ђердапу 2 пловидба била заустављена.

Он је казао и да је та преводница пуштена у погон 1994. године и да је за 26 година имала више од 40.000 манипулација, што значи да је њена опрема скоро дотрајала и да је спремна за реконструкцију.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести