У децембру уштеда струје 9,4 одсто, попуст остварило 44% домаћинстава           

БЕОГРАД: Министарка енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да су грађани Србије у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енегије него у истом месецу 2021. и додала да је на тај начин 44 одсто домаћинсртава остварило право на попуст.
d
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Стимулативне мере Владе у погледу рационалне употребе енергије до сада су дале одличне резултате. Уштеда у потрошњи електричне енергије у октобру износила је 15 одсто, у новембру седам, док су грађани у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енергије него у истом месецу 2021. године, рекла је Ђедовић након потписивања Меморандума о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) о сарадњи на реализацији пројекта "Боља енергија у Србији".

Прецизирала да је уштедом, право на попуст остварило скоро 1,4 милиона домаћинстава, односно 44 одсто, највише у Београду, Шапцу, Новом Саду, Сомбору и Нишу.

Важно је да наставимо са едукацијом грађана и привреде, како бисмо сви заједно имали бенефите од рационалне употребе енергије и енергената, навела је министарка која је Меморадум чији је циљ унапређење енергетске ефикасности у Србији, потписала са директорком мисије УСАИД Брук Ашам, а у присуству амбасадора Кристофера Хила.

Према њеним речима, сарадњом са УСАИД-ом на пројекту "Боља енергија" радиће се на томе да се енергетска ефикасност додатно устоличи као "нови извор енергије", кроз развој механизама за повећање мера енергетске ефикасности, праћење и контролу резултата, али и путем свеобухватне едукације становништва и подизања свести о томе да је расипање енергије апсолутно недопустиво, нарочито у време глобалне енергетске кризе.

УСАИД-ов програм "Боља енергија", вредан 10 милиона долара, покренут је крајем 2021. године и фокусиран је на помоћ у побољшању енергетске ефикасности на општинском нивоу и повећање коришћења обновљивих извора енергије. Програм се већ проводи у више градова широм Србије, укључујући Ниш, Сомбор, Ваљево, Књажевац и Панчево.

Србији се у домаћинствима, јавном и комерцијалном сектору утроши око 50 одсто финалне потрошње енергије. Просечна потрошња топлотне енергије по квадратном метру годишње око два пута је већа од просека у земљама чланицама ЕУ. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се у овом сегменту потрошње енергије спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору.

Само у сектору домаћинстава у наредном периоду требало би да се оствари око 23 одсто овог циља. Највећи изазов за унапређење енергетске ефикасности представљају домаћинства, а посебно она која живе у стамбеним зградама.     

Прво желимо да одредимо оквир за експлоатацију злата на новом налазишту

Министарка енергетике изјавила је да је за више информација о новом налазишту злата, о којем је говорио председник Србије, потребно сачекати још неко време, како би се, између осталог, заштитили интереси и грађана и државе али и актера у пројекту.

На питање новинара које је то ново налазиште злата нађено, Ђедовић је рекла да би оставила још мало времена да се одреди оквир под којим ће се вршити експлоатација у смислу заштите интеса грађана и Републике Србије.

Свака преурањена информација која оде у јавност може да има одређене последице и за учеснике и друге актере па морате да разумете да одређене информације за неко време треба да остану ван домашаја јавности да би створили прерогативе у поступку и преговарања и разговарања са партнерима како бисмо заштии интересе, рекла је Ђедовић.

Министарка је додала да је она једна од особа која је упућена у ново налазиште злата.

Ђедовић је то навела одговарајаћи на питања новинара у Музеју Николе Тесле након потписивања Меморандума о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) о сарадњи на реализацији пројекта "Боља енергија" у Србији, а којем је сведочио и амабасадор Кристофер Хил.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је у Србији пронађена још једна локација са златом, на којој га има много више него у Жагубици.

То је једно од првих сто највећих налазишта злата у целом свету, а можда и бољих него у целом свету, рекао је председник и додао да није време да прецизира где се то место налази, јер би се сви тамо сјатили.

Он је додао да тачну локацију знају само он и још једна особа.

Не покушавајте да сазнате док не почнемо да радимо свој посао, јер кад се сазна следи скок цена по 10 и 50 пута, поручио је он и изразио жаљење што је Србија пропустила прилику да искористи налазишта литијума.   

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести