У ЕУ 12 одсто увезеног пива има слад из Србије

БАЧКА ПАЛАНКА: Производња пива у Србији је прошле године порасла у односу на 2017. годину и износила је око 5,5 милиона хектолитра, изјавио је председник Удружења пивара Србије Владимир Вава.
krigla pivo
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, аутоматски је порасла и потрошња пива по глави становника, која износи 65 литара, што Србију у Европи сврстава у средњу категорију по потрошњи пива.

Како је навео, у Данској је потрошња пива по глави становника 62 литара, док је у Енглеској 67 литара.

"Локалне набавке су свакодневна пракса у пиварству у Србији, што потврђује податак да у просеку више од 80 укупних набавки чланица Удружења пивара Србије се обавља у земљи. Када говоримо о пољопривредним производима, чак 96 одсто јечменог слада у вредности од 17,6 милиона евра се набавља у Србији", рекао је Вава новинарима у Бачкој Паланци, где су обишли сладару "Суфле Србија".

Према његовим речима, захваљујући квалитету домаће сировине и највиших стандарда производње, пиво које се производи у Србији врхунског је квалитета и а 12 одсто увезеног пива у ЕУ садржи слад из Србије.

Истиче да је према званичним подацима агеницје ЕУРОСТАТ, српско пиво на другом месту увозних пива.

Вава је казао да је прошле године удео пиварске индустрије у буџет Србије износио 236 милиона евра.

Генерални директор сладаре "Суфле" Борислав Аралица рекао је да је та фабрика једна од 28 фабрика француске Суфле групе, која је, истиче, највећи светски произвођач слада са годишњом производњом од више од два милиона тона.

Каже да је капацитет производње фабрике у Србији 70.000 тона и да је за ту количину потребно 90.000 тона јечма домаћих произвођача.

Аралица је рекао да та фабрика у Србији запошљава 47 људи, а да слад осим за домаће произвођаче пива, извозе и у Црну Гору, Северну Македонију, Бугарску и Грчку.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести