У Канади 2,7 милиона људи остало без посла

ОТАВА: Након мартовског извештаја који говори о губитку скоро миллион радних места, статистика Канаде извештава да је у априлу број запослених у Канади смањен за додатних 1,83 милиона или 11,4 одсто, што од фебруара представља укупан губитак од 2,769 милиона радних места, и пад од 16,3 одсто.
toronto
Фото: pixabay.com

У поређењу са мартом, запосленост на платним списковима је у априлу смањена у свим покрајинама. Највећи релативни пад био је у Квебеку, 13,1 одсто.

Квебек је такође забележио највећи кумулативни пад запослености од фебруара, 19,4 одсто. Најмањи пад запослености у Канади био је у Новом Бронцвику, 13,3 одсто.

Статистички подаци Канаде наводе да пад запослености по покрајинама одражава неколико фактора, укључујући озбиљност ограничења и обавезно затварање у свакој провинцији, разлике у уделу запослености у сваком сектору и тежину пандемије ковид 19.

У априлу укупан број радних сати смањен је за 8 одсто. Гледано од фебруара укупан број радних сати је смањен за 15,1 одсто.

Међутим, у болницама је укупан број радних сати порастао од фебруара до априла, а прековремени трошкови порасли су за 31,2 одсто. Ипак, број плаћених радника који раде у болницама смањен је за два одсто од фебруара до априла, што је последица отказивања или одлагања великог броја интервенција и третмана који нису били хитни.

Највећи губитак радних места од фебруара до априла забелезен је у сектору производње (15,8) и грађевинарству (23,2).

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести