У новом пакету санкција Русији ограничење цена нафте?

БРИСЕЛ: ЕУ се сложила да се у новом плану санкција Русији уведе ограничење цене нафте, али коначни детаљи ове одлуке, осмишљене тако да утиче на приходе Русије од продаје нафте, требало би сутра да буду објављени, јавља Политико.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Да су амбасадори ЕУ постигли оквирни договор о новим санкцијама против Русије због рата са Украјином, укључујући ограничење цене руске нафте, потврдило је седам европских дипломата, наводи Политико.

Нови пакет санкција против Москве, осми који ће бити уведен, предложила је прошле недеље председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен након што је руски председник Владимир Путин запретио да ће у Украјини употребити нуклеарно оружје, а потом наредио да се мобилишу стотине хиљада резервиста.

Бројне земље ЕУ изразиле су забринутост због нових мера, посебно у погледу дела који се односи на увођење горње границе цене нафте иако детаљи још увек морају да буду артикулисани у писаној форми, наводи Политико.

Нацрт новог пакета санкције предвиђа правни основ за успостављање горње границе цена нафте коју су претходно договориле земље Г7.

Још увек нема одлуке о којој је стварно цени или распону цена реч у овом најављеном ограничењу, иако су САД најавиле да би горња граница могла да буде одређена за неколико недеља.

Малта, Грчка и Кипар, чији танкери превозе већину руске нафте, били су забринути због увођења горње границе на цене руске нафте због пословања својих комерцијалних флота, што је утицало на то да се усвоје неки уступци због тих земаља.

Поред тога Мађарска се противи плановима за потпуну забрану увоза руске нафте тако што недељама успорава процес одлучивања о новим мерама све док није обезбедила да буде изузета због "сопствених потреба снабдевања".

С обзиром на тензије и потешкоће у прошлости, неке дипломате позивају на опрез иако је данас постигнут усмени договор о увођењу нових мера, наводи Политико.

Потпуна забрана увоза сирове нафте из Русије би требало да ступи на снагу у децембру, наводи Политико.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести