У Новом Саду локал 10 евра квадрат, у Зрењанину евро

НОВИ САД: Почетком овог миленијума сан сваког амбициознијег рентијера је био да, осим стана, понуди и локал.
Novi Sad, centar, SNP  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Најбоље је било да то буде у центру већег града, а нису лоше пролазили ни они који су издавали такве квадрате на пероферији и у градским спаваоницама. После је почела градња тржних центара, али и нових зграда у чијем су приземљу обавезно били локали. Понуда пословног простора је стално расла. Данас често и у ближем центру војвођанских градова можемо видети добру понуду празних локала. Обично је на вратима залепљена цедуља на којој пише „Издајем или продајем локал”, с бројем мобилног телефона агента или власника. Понуда се променила, а тражња?

У Новом Саду се данас највише тражи првокласно опремљен пословни простор као у најразвијенијим земљама, објашњава Драган Рабатић из агенције „Солис” у Новом Саду.

Како каже, за њега су заинтересоване ИТ компаније, а квадрат се издаје за десет евра месечно.

Од осталих локација интересантни су Булевар ослобођења и, наравно, строги центар. Ту су цене знанто ниже, чак и упола. Највише су за те локале заинтересовани угоститељи. Куповина за већину потрошача у Новом Саду данас значи излет у тржни центар. Зато траже да ту имају паркинг који се не наплаћује. Они који планирају да локале изнајме, све више цену условљавају опремљеношћу локала: што мање треба уложити пре него се крене у бизнис, тим боље. У „Солису” очекују да ће цене пасти када се после „Бига” отвори и тржни центар „Променада”.


Продати будзашто или не?

Власници локала који већ дуго стоје празни често се питају да ли да их продају, макар по мизерној цени, и тако се бар спасу трошкова за порез и комуналије. Ако не морају, нека не журе. Очекује се да ће у наредном периоду порасти инвестиције домаћег привредног сектора.

Оне су у Србији сада 17 одсто, а у региону 25. То подразумева и већу тражњу за пословним простором. Нове муштерије за рентирање могу се појавити ако не сутра, оно бар прекосутра. Тада би и цене за продају требало да почну да расту.


У Зрењанину је цена рентирања локала пала.

Закуп се још и тражи, али продаја баш никако не иде, каже Бојан Михајлов из агенције „Прагма”.

Према његовим речима, разлог томе је отварање тржног центра „Авив”, где потрошачи најрадије иду да пазаре, па је за осталим локацијама потражња мања.

Мала предузећа и предузетничке радње се ређе отварају па ни потржње нема. Ко и одлучи да крене у посао, за почетак изнајми локал да види како ће се бизнис развијати, каже Михајлов.

У граду на Бегеју може се наћи штошта. Тако се у центру „Банат” 1.500 квадрта издаје за исто толико евра месечено.

На Житном тргу локал од 34 квадрата је 90 евра. Локал у новоградњи од 500 квадрата  издаје се за евро по квадрату. Ту близу у новоградњи исту цену има и локал од 220 квадрата.

У мањим местима је још јефтиније. Тако се у Шиду локали од 100 и 200 квадрта издају по истој цени 400 евра. Онај скупљи је ближе центру.

Када су камате на штедњу у Србији пале, они који су имали веће улоге, куповали су станове и локале. Да ли им се исплатило, данас то само они знају.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести