У петак почиње пролећно заседање ММФ-а и Светске банке

ЛОНДОН: Пролећно заседање Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке одржава се у Вашингтону од 21. до 23. априла, у сенци геополитичких тензија, неизвесности у погледу будућности Европске уније и растуће непредвидивости америчког председника, пише британски лист "Гардијан".
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Пет тема ће, према писању тог листа, доминирати пролећним заседањем, а то су протекционизам и трговина, ниска продуктивност, политичка неизвесност, миграције и растуће каматне стопе у САД.

Улазак Доналда Трампа у Белу кућу је пробудио забринутост међународних институција, као што је ММФ, од новог таласа протекционизма.

У страху да би Трамп и други популистички политичари широм света могли да додатно угрозе успоравање међународне трговине, ММФ ће без сумње искористити заседање како би издао ново упозорење везано за последице протекционизма.

Питање слабог раста продуктивности такође ће се наћи пред званичницима ММФ-а и Светске банке, јер је то нешто што има озбиљне последице по раст и животни стандард.

Међу кључним темама заседања биће и неизвестан исход избора у Француској и Немачкој, повећање размера међународних миграција, као и релативно јак долар и подизање трошкова задуживања у САД.

Заседање две глобалне институције ће окупити на хиљаде делагата, попут министара финансија, гувернера централних банака и пословних лидера.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести