У ПКС састанак са произвођачима биоцида и алкохола

БЕОГРАД: У Привредној комори Србије данас је одржан састанак са произвођачима алкохола и биоцида како би се сагледало тренутно стање у производњи и начини за њено повећање у складу са већом потражњом на тржишту.

Због новонастале ситуације проузроковане појавом корона вируса одржана је заједничка седница Групације произвођача биоцидних производа и Групације произвођача етилалкохола у вези са производњом, увозом и регистрацијом биоцидних производа и активних супстанци.

Секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС Драган Стевановић каже да се ситуација на тржишту постепено смирује и сређује, али да се очекује да ће се повећати потреба за дезинфекционим средствима.

"Данас смо организовали састанак како би се сагледало како повећати производњу, да решимо проблеме који се појављују и код произвођача биоцида и код произвођача етилалкохола и увозника адитива", рекао је Стевановић новинарима.

Састанку су присуствовали и представници министарства пољопривреде и заштите животне средине, а Стевановић каже да има сасвим довољно производних капацитета.

Нагласио је да су цене алкохола на тржишту враћене на ниво од 5. марта.

Миле Богдановић из фирме Паналкосистем из Београд каже да та фирма није повећавала цене алкохола.

"Имамо уговорене цене са великим системима, такође са Апотекарском установом Београда. Редовно испоручујемо алкохол", каже Богдановић и наводи да је већи проблем повећана потражња.

Дневно се, каже, испоручи и до 50.000 и 60.000 литара алкохола, а за цео јануар је испоручено 60.000.

"Сада се у једном дану испоручи 50.000, 40.000 или 30.000 литара", рекао је Богдановић.

Дневни капацитети те фабрике се, како је рекао, крећу од 20.000 до 30.000 литара, а та фабрика је обезбедила сировину, односно око 2.500 тона меласе.

Навео је да је фабрика има обећање од ПКС да ће помоћи да се обезбеди још 3.000 тона меласе. Каже и да производни погони те фабрике раде убрзано.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести