У припреми план за смањивање цена роминга са Европском унијом

БРИСЕЛ: ЕУ планира да на предстојећем самиту лидера ЕУ и Западног Балкана покрене тзв. ”мапу пута” којом би се одредили услови и циљеви смањивања цена роминга између ЕУ и Западног Балкана, речено је Танјугу у Бриселу.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Тим поводом европски комесар за проширење Оливер Вархеји данас је разговарао са представницима телеком оператера из региона.

”Имао сам добре разговоре са телеком оператерима из региона како да напредујемо у смањењу цена роминга како унутар Западног Балкана тако и региона са ЕУ. Спремни смо да подржимо инвестиције како би ово постало стварност”, поручио је Вархеји на Твитер налогу.

На самиту ЕУ Западни Балкан, у оквиру дебате о Економско инвестиционом плану за регион, једна од тема биће и стварање услова а постепено смањивање цене роминга изнеђу земаља Западног Балкна и ЕУ 27.

У ЕУ поздрављају успешну примену регионалног договора о ромингу који је омогућио покретање бесплатног роминга међу земљама Западног Балкана од 1. јула 2021. године.

Додаје се да ће смањивање цена роминга између ЕУ и Западног Балкана бити надоградња ове регионалне иницијативе.

Брегу: Ниже цене роминга између Западног Балкана и ЕУ до 2024.

Ниже цене роминга између Западног Балкана и Европске уније (ЕУ) и широкопојасни интернет за 95 одсто домаћинстава до 2024. циљеви су о којима ће бити дискутовано у току четвртог Дигиталног самита економија Западног Балкана (DSWB).

То је, у подкасту о DSWB, који ће од 11. до 13. октобра бити одржан у Подгорици, саопштила генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (RČ) Мајлинда Брегу.

Она је казала да ће тиранска пирамида, изграђена као музеј Енвера Хоџе, албанског диктатора, бити претворена у највећи регионални центар дигиталне трансформације на Западном Балкану.

„Не постоји бољи симбол од разговора о дигиталној будућности Западног Балкана, сржи регионалне сарадње. То је покретачка снага заједничког регионалног тржишта и баш као и ова пирамида, гради се једно тржиште за свих шест земаља. Имамо основу. Западни Балкан без роминга од првог јула. Док путујемо у ЕУ са Балкана, плаћамо 43 пута више цене у ромингу од осталих“, навела је Брегу.

Према њеним речима, крајњи циљ је да се цене роминга између Западног Балкана и ЕУ поступно смањују и приближе домаћим у наредних пет година, наводећи да се већ ради на томе.

„У Подгорици ће бити одржан 4. Дигитални самит Западног Балкана. Савет за регионалну сарадњу је поносан што је део ове приче. Осим што ћемо брзо започети процес смањења роминг трошкова између Западног Балкана и ЕУ, бићемо фокусирани и на побољшање наше дигиталне инфраструктуре“, истакла је Брегу.

Најважнији циљ је, како је додала, да се осигура широкопојасни интернет за 95 посто домаћинстава до 2024.

„Затим, имамо е-услуге, а пандемија нам је показала важност припреме за дигитални приступ. Успут, можда се не сећате, али прошле године смо током наше сесије Балкатхон наградили шест најбољих иновативних идеја из овог региона и све ће бити присутне у Подгорици, али једна од њих је локална. Црногорски тим је већ припремио Покупи, дигиталну платформу пружаоца такси услуга на захтев за паметне телефоне, а ја је већ имам са собом“, рекла је Брегу.

Дигитални самит Западног Балкана 2021. одржава се као део Берлинског процеса и као Иницијатива којом координира Регионални савета за сарадњу, а важност Самита, како је саопштено, потврђена је и кроз нови четворогодишњи акциони план 2021-2024, за заједничко регионално тржиште (Common Regional Market - CRM).

Домаћин и организатор овогодишњег издања је Министарство јавне управе дигиталног друштва и медија испред Владе Црне Горе док је генерални спонзор компанија М:ТЕЛ, пренео је портал РТЦГ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести