У Русији замрзнуто 17 милијарди долара средстава западних инвестиционих банака

МОСКВА: Средства западних инвестиционих банака и компанија замрзнута у Русији зносе најмање 17 милијарди долара, пише лист Известија позивајући се на годишње и кварталне пословне извештаје 12 највећих иностраних инвестиционих банака и фирми.
moskva rusija pixabay
Фото: Pixabay.com

Тај износ обухвата средства ЈПМорган Чејса, Голдман Сакса, Морган Стенлија, БлекРок фонда, Креди Свиса, Дојче банке, Барклиза, Стејт Стрит корпорације, Бенк ов Америка, ХСБЦ-а, УБС-а, Сити Групе, мада Стејт Стрит и ХСБЦ нису унели у своје датотеке конкетне цифре о њиховима улагањима у Русију.

Њихова средства су замрзнута пошто је Банка Русије раније забранила нерезидентима продају руских хартија од вредности и повлачење новца из земље, наводи лист, а преноси агенција Тас с.

Према финансијским подацима Дојче банке, Русија је међу земљама у којој је њихова изложеност кредитном ризику највећа, са износом од 3,6 милијарди евра (или 3,87 милијарди долара).

Изложеност Сити групе у Русији је износила 5,4 милијарде долара у 2021, додаје риуски лист.

Швајцарска банка Креди Свис је у свом известају навела да је њен нето кредитни ризик на крају прошле године у Русији достизао 800 милиона швајцарских франака (830 милиона долара), док Голдман Сакс процењује свој кредитни ризик на 650 милиона долара, а тржишни ризик по основу инвестиција на још 414 милиона долара.

ЈПМорган Чејс ризикује да изгуби милијарду долара уложених у Руску Федерацију.

Изложеност УБС банке корпоративном ризику је смањена на 400 милиона долара до 31. марта 2022. године, док резервисања Банк ов Америка за потенцијалне губитке по кредитима у Русији износе 165 милиона долара, наводи Известија.

Према годишњем извештају БлекРока, нето имовина тог америчког фонда инвестираана у Русију износи 586 милиона долара, а укупан износ средстава које је банка Морган Стенли уложила у ову земљу процењује се на 120 милона долара.

Руски лист такође напомиње да је 25. маја објављено да су земље чланице Европске уније замрзле имовину Банке Русије у вредности од 23 милијарде евра, што је знатно мање него што се раније процењивало.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести