У Србији и даље има 300.000 кућа без изолације

Влада Србије усвојила је прошле седмице Уредбу којом се потврђује Програм финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у овој години.
izolacija kuce, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За те намене издвојено је пола милијарде динара. Инвестиције су веома важне јер наша земља и даље троши четири-пет пута више енергије од просека Европске уније.

Енергетска заједница у свом извештају за прошлу годину наводи да је Србија управо у области енергетске ефикасности највише напредовала. С друге стране, у Србији и даље има 300.000 кућа без изолације.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да његово министарство, као и Влада Србије, енергетску ефикасност стављају на врх приоритета.

Када је у питању помоћ грађанима, приоритет је дати стручну подршку, али и финансијску

– Ми смо чак дефинисали енергетску ефикасност као нови извор енергије јер дубоко верујемо да уштедама у потрошњи енергије можемо обезбедити енергију која недостаје или будуће потребе за Србију – каже Антић.

Наводи да је издвојено пола милијарде динара део буyетског фонда и да ће бити искоришћено, пре свега, за финансирање пројеката у локалним самоуправама.

– Из искуства знам да су то у највећем делу школе, вртићи и домови здравља. Ми смо имали велик број пројеката и формата у којима смо радили на енергетској ефикасности. Тај буyетски фонд није једини. Морам да истакнем и пројекат рехабилитације даљинских система грејања – каже Антић.

Истиче да је у протеклих неколико година озбиљно инвестирано у 22 топлане широм Србије, у шта је уложено 130 милиона евра.


Фонд за енергетску ефикасност

Накнада за енергетско унапређење је уведена, а министар Антић каже да се, уз техничку подршку Европске комисије и других партнера, ради на формирању фонда за енергетску ефикасност.

– Улога тог фонда ће пре свега бити суфинансирање и подршка грађанима за пројекте енергетске ефикасности: изолација, столарија, термо-технички сегменти зграда, али и набавка енергетски ефикасних уређаја за домаћинства – наглашава Антић.

Верује да ће фонд у свим својим сегментима бити инсталиран у току 2020. године и да ће већ 2021. бити финансирани први пројекти.


– Ових 500 милиона динара иду преко буyетског фонда на основу конкурса на које нам се јављају локалне самоуправе, пре свега за јавне објекте – објашњава Антић.

Када је у питању помоћ грађанима, министар Антић каже да је приоритет дати стручну подршку, али и финансијску, да бисмо у том сегменту направили следећи искорак.

– Ми смо у протеклом периоду остварили све планиране циљеве, али тај сегмент – да уђемо у подршку грађанима када су станови у питању – то је највећи изазов – наглашава Антић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести