У Србији се највише траже инжењери и занатлије

БЕОГРАД: У евиденцији незапослених је 570.000 лица али велики број послодаваца не може да нађе адекватну радну снагу, рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић у заједничком обраћању са министром за рад Зораном Ђорђевићем, који се данас састао са директорима свих филијала ове службе.
varilac zanatlija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Листа дефицитарних занимања је годинама готово непромењена, у високој стручној спреми се траже инжењери информатике, електротехнике, грађевинарства, машиниства, лекари са специјализацијама, фармацеути, професори физике, математике, рекао је Мартиновић.

Код занимања где се траже конкретне вештине, ту, каже Мартиновић, доминирају занати - бравари, зидари, молери, заваривачи, келнери, кувари, месари, пекари, а у последње време возачи и радници обезбеђења, неговатељице.

У структури лица на евиденцији назапослених, трећина је неквалификована или полуквалификована, тако да се, каже Мартиновић, улажу велики напори на њиховој обуци за тражена занимања.

Мартиновић је рекао да неки послодавци нису упознати шта им све нуди Национална служба за запошљавање, од савета па до подстицајних средстава за нова запошљавања.

Србија има средства, у Националној служби за запошљавање и у министарству, за запошљавање грађана, рекао је Ђорђевић и додао да су та средства недовољно искоришћена.

Службе за запошљавање у неким метима нису агилне, као што и грађани нису довољно упознати шта им оне нуде и да их то штп нуде ништа не кошта, рекао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести