У Суботици ће се градити највећи ветропарк у Европи

БЕОГРАД: Одборници суботичке скупштине усвојили су Одлуку о изради Плана детаљне регулације за изградњу Ветроелектране "Маестрале Ринг", инвестиције вредне 700 милиона евра.
vetropark turbine
Фото: pixabay.com

Финансијска средства потребна за израду плана обезбедиће предузеће Ветропарк "Маестрале Ринг", чије је седиште у Београду, а оснивач акционарско друштво Финтел Енергија, пише портал еКапија.

План ће израдити Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица и Пројектура доо Београд.

Генерални директор компаније Финтел Енергија, Тициано Ђованети најавио је у фебруару ове године да ће овим пројектима Србија бити међу најбржим земљама које ће се укључити у енергетску транзицију, са фосилних горива до чисте енергије.

Предвиђено је да се ветропарк инсталира у југоисточном атару административног подручја Града Суботица и то између насеља Чантавир, Вишњевац, Габрић, Биково, Стари и Нови Жедник, а подручје ветрогенератора биће минимално 1.000 метара удаљено од грађевинске зоне насељених места.

Подручје обухвата површину од око 10.800 хектара.

Процењено је да ће ветропарк, који ће да се гради у Чантавиру, моћи да произведе 600 мегавата (MW) електричне енергије, што је, како наводе локални медији, довољно струје за пола милиона домаћинстава.

У наредном планском периоду потребно је стимулисати развој и коришћење обновљивих извора енергије (ОИЕ), чиме ће се знатно утицати на побољшање животног стандарда и заштиту и очување природне и животне средине.

Република Србија има природне погодности и добар потенцијал за производњу енергије из обновљивих извора, што би могло да допринесе смањењу увозне зависности земље и умањи штетне ефекте стаклене баште, наводи се у Одлуци о изради Плана детаљне регулације за изградњу Ветроелектране "Маестрале Ринг".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести