У свежем месу, поврћу и воћу нема опасности

За сада нема доказа о томе да коронавирус може утицати на безбедност хране, односно тренутно не постоје докази да је храна извор или пут преноса вируса, саопштила је Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА), док је Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) навео да су животиње у Кини највероватније почетни извор инфекције, а да се вирус преноси с особе на особу капљично, путем кијања, кашљања или издаха.

Истовремено, Светска здравствена организација издала је препоруке предострожности што се тиче безбедности хране, дајући савете о спровођењу добре хигијенске праксе за време руковања намирницама и припремања хране, што подразумева прање руку пре почетка кувања јела, пре обедовања и да се истовремено избегавају потенцијалне унакрсне контаминације између куване и некуване хране.

И СЗО верује да је животиња извор прве инфекције, која се појавила у кинеској области Вухан крајем 2019. године.

И Немачка агенција за процену ризика БфР сагласила се с тим закључцима, додајући да „тренутно не постоје примери који би показали било какав доказ да су људи заражени новим типом коронавируса другим путем, као што је конзумација заражене хране или преко увезених играчака”.

Не постоје примери који би показали било какав доказ да су људи заражени новим типом вируса другим путем, као што је конзумација заражене хране или преко увезених играчака (ЕЦДЦ)

Узимајући у обзир наведено, свеже поврће и воће, посебно јужно које нам стиже издалека, и нуди се на пијачним тезгама и у супермаркетима, сасвим је безбедно и по том питању нема места за панику или страх да није здраво.

Продавнице су уобичејено снабдевене, не само свежим поврћем и воћем већ и млечним производима, сухомеснатим производима, свежим месом... што указује на то да се промет намирница одвија уобичајено и да их потрошачи купују у количинама довољним за кратко време.


У ресторанима се не служи непечено месо

Мада постоје докази да храна није извор заразе, белгијске здравствене власти су недавно, за сваки случај, донеле одлуку да се у ресторанима не служи непечено месо. У кантини у Берлемону, седишту Европске комисије, истакнуто је обавештење да „за сада  у понуди немају бифтеке и непечено месо”.


Нису примећене несташице основних намирница, што може указати на то да купци знају да се коронавирус не може „закачити” на храну коју конзумирамо.

Без обзира на то, Ветеринарска инспекција, али и друге, редовно контролишу увоз робе и у том погледу за сада све фукционише уобичајено.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести