У Великој Британији државне субвенције за плате затражило 76% фирми

ЛОНДОН: Више од три четвртине британских послодаваца пријавило се за владин програм субвенцонисања зарада за запослене, чији је циљ очување радних места у периоду обуставе рада због пандемије корона вируса, према резултатима државног истраживања.
london autobus ulice pixabay
Фото: pixabay.com

Седамдесет и шест процената компанија које су анкетиране у периоду од 20. априла до 3. маја навело је да су аплицирале за ову подршку, саопштила је данас Канцеларија за националну статистику (ОНС).

У претходном двонедељном истраживању ОНС-а било је 66 одсто послодаваца који су се пријавили за субвенције зарада запослених, преноси Ројтерс.

Програм за очувања радних места, према којем држава уплаћује 80 одсто за плате привремено отпуштених радника, има кључну улогу у настојањима Британије да спречи да очекивано удвостручавање стопе незапослености буде још веће.

Министар финансија Риши Сунак изјавио је почетком недеље да овај програм кошта државу око осам милијарди фунти (9,8 милијарди долара) месечно, и да ће бити продужен до краја октобра.

Такође је навео да ће компаније морати да учествују у тим трошковима од августа.

Према извештају Канцеларије за статистику, 22 одсто предузећа која су учествовала у анкети је привремено обуставило трговање, што је нешто нижи проценат него раније, а мање од један посто је трајно затворено.

Банка Енглеске је проценила ће економски пад у тромесечном периоду, до јуна, вероватно износити 25 одсгто, након чега би требало да почнее опоравак активности.

Четрдесет четири посто фирми је у истраживању ОНС-а навело да ће им резерве новца трајати мање од шест месеци.

Шездесет и један проценат анкетираних је рекао да им је промет био мањи од почетка блокаде, а 25 одсто је забележило пад за више од 50 процената. Ипак, 32 посто је пријавило промет у границама нормале.

У анкети ОНС-а је учествовало нешто више од 5.000 фирми.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести