У Војводини откривене утаје тешке 1,8 милијарди динара

Сектор Пореске полиције је у првих шест месеци ове године остварио боље резултате него прошле године
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

. Наиме, откривено је 7,3 милијарде динара избегнутог / утајеног пореза, што је за 26 одсто више у односу на исти период у 2020. години, а 1,4 милијарде динара је прибављена противправна имовинска корист извршењем кривичних дела прање новца и злоупотреба положаја одговорног лица, кажу за “Дневник” у Пореској полицији.

Надлежним тужилаштвима поднето је 665 кривичних пријава, што је за осам одсто више него у истом периоду лани. За извршење кривичних дела пријављено је 918 лица, од којих је 78, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, лишено слободе, што је за 66 одсто више него у истом периоду 2020. године.

Оперативно одељење Нови Сад је у оквиру Сектора пореске полиције надлежно за територију Војводине и у периоду јануар – јун 2021. године, такође је остварило боље резултате него лане.

Откривено је 1,8 милијарди динара избегнутог / утајеног пореза, што чини 25 одсто од укупног износа утајеног пореза на нивоу Сектора пореске полиције, кажу у Пореској полицији.

Прибављена противправна имовинска корист извршењем кривичних дела прање новца и злоупотреба положаја одговорног лица износи 987,6 милиона динара, што чини 71,7 одсто од укупног износа противправно прибављене имовинске користи на нивоу Сектора пореске полиције.

Надлежним тужилаштвима поднето је 186 кривичних пријава, што је 15 одсто више него у истом периоду прошле године и чини 28 одсто од укупног броја поднетих кривичних пријава на нивоу Сектора пореске полиције, а 227 лица је пријављено за извршење кривичних дела.

- Сектор пореске полиције, у сарадњи с МУП-ом и другим државним органима, континуирано спроводи активности на сузбијању сиве економије у промету акцизних производа, као и нелегалног промета робе и услуга у свим другим сферама привреде - кажу у Пореској полицији. - Најчешћа кривична дела су пореска утаја, недозвољен промет акцизних производа и недозвољено складиштење робе. Најчешће се шверцују акцизни производи - дуван, цигарете, нафта и деривати нафте. У првих шест месеци ове године у акцијама инспектора Пореске полиције одузето је 109 хиљада кутија цигарета, преко 16 тона резаног дувана и дувана у листу, 55 хиљада литара нафте и нафтиних деривата, три хиљаде литара алкохолног пића, 1,4 тоне кафе и инстант кафе и знатне количине ручно израђених цигарета и ароматизованог дувана за наргиле. Укупна вредност одузете робе износи 59,6 милијарди динара.


Ухваћено 105 фантомских фирми

У циљу сузбијања сиве економије, активности Пореске полиције усмерене су ка раном откривању предузећа која регуларним привредним субјектима помажу у избегавању плаћања јавних прихода.

Реч је о такозваним „перачким“ и „фантом“ предузећима која су међу главним генераторима сиве економије, а у овом периоду их је идентификовано 105.


Када предузима одговарајуће потражне и доказне радње у предистражном поступку, у складу с одредбама Закона о пореском поступку и пореској администрацији и Закона о кривичном поступку, Сектор пореске полиције, сходно својим овлашћењима, привремено одузима предмете који могу послужити као доказ у кривичном поступку. Они се враћају лицу од којег су одузети ако престану разлози због којих су привремено одузети, а не постоје разлози за њихово трајно одузимање.

- Процедура поступања с привремено одузетим предметима је прописана позитивним прописима и зависи од врсте одузете робе. Јавни тужилац и суд по службеној дужности воде рачуна о разлозима за привремено одузимање предмета, односно да ли ће се предмети чувати као доказ у кривичном поступку. Привремено одузети предмети чувају се у магацинима Пореске управе предвиђеним за те намене. Суд је дужан да у изреченој пресуди одлучи и о привремено одузетим предметима - да ли ће бити одузети трајно или ће бити враћени лицу од којег су одузети. Правоснажну пресуду Сектор пореске полиције доставља Сектору за материјалне ресурсе, у чијој је надлежности вођење евиденције о заплењеној роби, контрола магацинског пословања, спровођење процедуре продаје и уништења заплењене робе у пореском и предистражном поступку од стране пореских инспектора и инспектора пореске полиције - кажу у Пореској полицији.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести