Још два нова инвеститора хоће да дођу у Зрењанин

Чланови Градског већа су на седници, којој је председавао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, усвојили Предлог измена и допуна Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини Града Зрењанина за 2019. годину.
д
Фото: Dnevnik.rs

То је уједно била и једина тачка дневног реда. Известилац по тој тачки Виолета Кучанда Богасениева је навела да Скупштина града доноси програм отуђења грађевинског земљишта за сваку календарску годину посебно.

– Овим предлогом измене мења се Програм усвојен јануара 2019. године – казала је Виолета Кучанда Богасениева. – Наиме, Скупштина града је 7. априла усвојила одлуку о доношењу плана детаљне регулације радне зоне „Југоисток 2”. Тиме се подручје те радне зоне проширило додатном површином за градњу пословних и производних објеката. На тај начин су створени услови за даље систематско планирање отуђења још 100.000 квадратних метара земљишта у радној зони.

100.000 квадратних метара привреди

Како је навела, осим тог земљишта, у радној зони се планира продаја још једанаест парцела у зонама породичног становања на различитим локалитетима у граду, укупне површине 6.500 квадратних метара.

Градоначелник Јањић је затражио од председника Скупштине града Оливера Митровића да за данас по хитном поступку закаже седницу на којој ће се наћи та тачка. Јањић је након седнице рекао новинарима да је усвајање те тачке проистекло из интересовања два потенцијална инвеститора који желе да дођу и улажу у Зрењанин.

11 парцела се продаје

– Одвојили смо 100.000 квадратних метара, који ће одмах после Скупштине бити на огласу и очекујемо да тај посао завршимо врло брзо. Дакле, у најави су два нова инвеститора и за сада могу рећи само толико. Надам се да ћемо убрзо моћи и јавно да их промовишемо – додао је Јањић.

Док се чекају нови инвеститори, они који су пре неколико месеци већ откупили грађевинско земљиште у радној зони „Југоисток 2”, увелико су почели градњу својих пословних погона. Компанија „Ремондис Медисон”, која се бави сакупљањем и транспортом медицинског отпада, проширује производне погоне у Индустријској зони „Југоисток” и гради нову халу у којој ће се третирати лекови с истеклим роком трајања, мале лабораторијске животиње и наркотици. Вредност инвестиције је 1,6 милион евра, а нови погони подижу се на земљишту површине 11.000 квадрата, одмах уз постојећу локацију. 


Већ ради петнаестак компанија

У Индустријској зони, иначе, већ послује петнаестак домаћих и страних предузећа. Индустријска зона „Југоисток” се налази у југоисточном делу Зрењанина, у непосредној близини магистралног пута Зрењанин–Београд, градског транзитног пута (обилазнице), Аеродрома Ечка, будућег робно-транспортног центра и реке Бегеј.


Компанија „Мера” д. о. о., инвеститор из Зрењанина, на површини комплекса од 6.850 квадрата гради производну халу, управну зграду, магацин и истоварну рампу. То предузеће бави се инжењерингом, производњом, одржавањем и монтажом мерно-регулационе опреме и система аутоматског управљања.

А у оквиру Индустријске зоне „Југоисток”, на земљишту на којем је предвиђена градња погона кинеске компаније за производњу пнеуматика „Линглонг тајр”, подиже се бетонско-гвоздена ограда. Биће дугачка око четири километра и висока три метра, а подиже се истовремено на две локације, на источној и западној граници парцеле.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести