Удружење банака Србије обележило 98 година рада

БЕОГРАД: Удружење банака Србије (УБС) обележило је 98 година од оснивања, а на прослави генерални секретар УБС Владимир Васић рекао је да је мало институција на овим просторима које трају готово један век.
racun banka, Tanjug
Фото: Tanjug

Говорећи о овогодишњим резултатима, Васић је истакао да је у сарадњи са државом и банкама, решено питање кредита индексираних у швајцарским францима који је годинама оптерећивао и банкарски систем и грађане Србије, саопштило је Удружење.

Данас је макроекономска ситуација у Србији стабилна, као и курс динара према евру, што пословање чини предвидљивим, а планирање прецизним. У банкарском сектору расте поверење грађана у динар, смањен је број и удео ризичних пласмана, указао је Васић.

Он је навео да УБС допринос електронском пословању даје и активирањем пројекта Платиматик, који омогућава најефикасније и најједноставније измиривање редовних месечних обавеза грађана.

Како је рекао, посебно ће се радити на унапређењу рада Фондације за студије наука и уметности основане у сарадњи са Српском академијом наука и уметности и Народном банком Србије.

Циљ Фондације, која је до сада одобрила више од 100 стипендија, јесте стипендирање изузетно талентованих и успешних ученика средњих школа, студената основних и постдипломских студија, који ће своја знања применити у Србији, рекао је Васић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести