Уговор ВРЕДАН 72 милиона долара, ево где ће се производити лопатице за путничке авионе

Компанија Ливница прецизних одливака (ЛПО) из Аде потписала је уговор вредан 72 милиона долара са европским огранком компаније која производи моторе за путничке авионе Генерал електрик, за произодњу лопатица за моторе путничких авиона, потврдио је јуче за „Дневник” директор компаније Александар Мишковић.
1
Фото: ЛПО

ЛПО је лидер у производњи лопатица за турбине авионских мотора у цивилном ваздухопловству и сложених компоненти за цивилну авио индустрију.

Компанија је специјализована за вакумско ливење одливака од супер легура никла и кобалта као и машинску обраду поменутих делова и безмало целокупну производњу извози на три главна тржишта: Европу (75 одсто), САД (десет одсто) и Израел (15 одсто, купцима који су водећи произвођачи најсавременијих мотора у авио индустрији, попут МТУ, Авио ГЕ, ИТП и многи други.

Потписивање уговора са овом великом компанијом један је од вероватно највећих појединачних комерцијалних уговора у историји српског цивилног ваздухопловства када је реч о приватним компанијама и биће реализован у наредних 10 година. ЛПО је овај уговор са Yенерал електриком потписала на глобалном сајму ваздухопловне индустрије у Паризу.


У освајању тржишта заједно са ФТН

Компанија тренутно има 267 запослених, од којих 44 одсто чине жене, али због новог уговора требаће јој још радне снаге, истакао је директор компаније Александар Мишковић.

- Према плану, у наредних неколико година ЛПО очекује како повећање радне снаге тако и улагања у додатну опрему и инфраструктуру. У производним процесима раде запослени претежно средњошколског обазовања (машинске, техничке, металуршке, хемијске, информатичке и електротехничке струке). С обзиром на то да је ливачки производни процес специфичан јер је у питању поступак ливења „изгубљеним воском”, компанија улаже у интерне обуке запослених и најважније вештине у процесу производње уче се директно у компанији од стране наших интерних тренера који су експерти у својим областима рада.

Он је предочио да ЛПО тим инжењера прати производњу и да су задужени за развој производа и поузданост процеса производње. - Тим чине инжењери производног машинства и зато нам је годинама Факултет техничких наука у Новом Саду (ФТН) поуздан партнер.


Директор ове компаније Александар Мишковић казао је да је потписани уговор само додатак на већ актуелни уговор у износу од 110 милиона долара, који је ЛПО пре две године потписао такође са европским огранком Yенерал електрика.

"Сви износи, дакле укупно 182 милиона долара, намењени су искључиво Србији, односно компанији ЛПО, која је део израелске компаније Бет Схемесх Енгинес Гроуп", казао је Мишковић.

Он је нагласио и да је овај уговор потврда квалитета ЛПО Ада и сведочи одличном пословном односу који компанија има са европским огранком Yенерал електрика.

"Оно што могу слободно казати је да очекујем да ће износ овог уговора и последично количина посла са овим клијентом расти. Важно нам је да овим уговором сада имамо десетогодишњу стабилност", казао је Мишковић.

Он је напоменуо и да је 40 одсто продаје ЛПО производа намењено компанији МТУ из Немачке, која је недавно у Србији отворила постројење за репарацију управо мотора за путничке авионе.

"Као компанија смо профитабилни и стабилни, очекујемо да ћемо за највише две године доћи до очекиваних 30 милиона долара годишњег прихода. То је значајна ствар за нашу компанију, посебно због тога што смо лоцирани у Ади и нисмо близу ниједног пословног, административног нити универзитетског центра", казао је Мишковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести