Угрожено више од половине врста кафе у свету

ЛОНДОН: Климатске промене и уништавање шума прете да потпуно збришу са лица земље више од половине дивљих врста кафе у свету, међу којима и популарне комерцијалне кафе "арабику" и "робусту", упозорили су научници.
kafa zrno, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Наиме, како преноси Ројтерс, тренутне мере очувања дивљих врста кафе нису довољне да би се заштитила њихова дугорочна будућност, показало је истраживање које су данас објавили експерти британске Краљевске ботаничке баште у Лондону (Кју гарден).

Арон Дејвис, шеф сектора за истраживање кафе који је предводио истраживање, каже да у врсте кафе којима прети нестанак спадају и оне које би се могле употребити за узгој и развој кафе у будућности, укључујући неке које су отпорне на болести и које могу одолети погоршавајућим климатским условима.
Према његовим речима, хитно је потребна циљана акција у одређеним тропским земљама, пре свега у Африци и, нарочито, у шумовитим областима које су тешко погођене климатским променама.

"Док температуре расту, а кишне падавине се смањују - погодних зона за узгој кафе је све мање", рекао је Дејвис британској агенцији.
Он је напоменуо да ови закључци нису важни само за љубитеље кафе.
"Постоји много земаља које зависе од кафе због прихода од пореза. Процењује се да око 100 милиона људи производе кафу на фармама широм света", објаснио је британски стручњак.

Истраживачи, чији су резултати рада данас објављени у часописима "Сајенс адвенсиз" и "Глобал чејнџ бајолоџи", рекли су да су резултати истраживања посебно забрињавајући за Етиопију, као највећег афричког извозника кафе.

За ту земљу су, уз помоћ компјутерског програма, научници утврдили да јој прете суморне прогнозе кад је реч о кафи, јер би, због климатских промена које предвиђају, до 2080. године број локација на којима се узгаја "арабика" могао опасти за чак 85 одсто.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести