Укидање уплатница једна од приоритета еУправе

НОВИ САД: Укидање уплатница и омогућавање електронског плаћања свих јавних услуга, достава документа у еСандуче и електронска размена фактура биће приоритети Савеза за еУправу у НАЛЕД-у у наредне две године, који ће се наћи на столу нове Владе, речено је на седници Савеза за еУправу.
online placanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да ће фокус у наредном периоду бити реализација веома важних инфраструктурних пројеката који ће довести до бржег развоја еУправе у Србији.

То су завршетак Државног дата центра у Крагујевцу, повезивање локалних самоуправа на јединствену информационо-комуникациону мрежу еУправе и успостављање еПисарнице и еАрхиве, да би се рад јавне управе у потпуности дигитализовао, односно да би се омогућили пријем, израда и чување електронских докумената, навео је Јовановић.

Од стратешког значаја је, како је додао, и завршетак Централног регистра становништва и израда Метарегистра, јачање информационе безбедности и обука службеника за рад у дигиталном окружењу.

По његовим речима, Канцеларија ће до 2022. године настојати да успостави нових 300 услуга еУправе или мУправе, које ће редовно користити најмање милион и по грађана и привредника, чиме ће се избећи одласци на шалтере и подношење папирне документације.

Јовановић је захвалио партнерима из НАЛЕД-а и Савеза на помоћи да реализују све циљеве који су поставили.


Сајбер-безбедност

НАЛЕД је, заједно с РАТЕЛ-ом и у сарадњи с Министарством трговине туризма и телекомуникација, анализирао сајбер-безбедност у локалним самоуправама. Указано је на проблеме застареле опреме, нелиценцираних софтвера и мањка ИТ стручњака и организоване су обуке за више од 150 службеника у готово 80 градова и општина и дате препоруке за јачање њихових капацитета.


Председник Савеза и директор компаније „ОСА рачунарски инжењеринг” Жељко Томић рекао је да је пре две године рад Савеза започео укидањем обавезе употребе печата за привреду. Потом је уследило усвајање Закона о архивској грађи и архивској делатности, који привреду ослобађа милионских трошкова закупа магацина и чувања документације на папиру и омогућује да је дигитализују и архивирају електронски.

На седници је речено да је Савез за еУправу у НАЛЕД-у посвећен развоју електронских сервиса у Србији и укључен је у израду и имплементацију акционог плана Владе за развој еУправе у Србији.

На јучерашњој седници су представљени и нови чланови савеза, Ђорђе Поповић (компанија „Теленор”), Александар Благојевић (ОТП банка) и Дејан Турк („Вип мобајл”), а председник Савеза је директор компаније „ОСА рачунарски инжењеринг” Жељко Томић. С више од 60 чланова из редова домаћих и страних ИТ и телекомуникационих компанија, банака, локалних самоуправа, регулаторних агенција и ланаца малопродаје, представља најбројније радно тело у организацији, речено је на конференцији.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести