UNWTO: За осам месеци пад путовања 70 %, губитак 730 мрлд $

ЛОНДОН: У свету је због пандемије и ограничења путовања за осам овогодишњих месеци било 70 посто или око 700 милиона међународних туристичких долазака мање него у исто време лане, саопштила је данас Светска туристичка организације УН (UNWTO).
putovanje kofer pixabay
Фото: pixabay.com

Само у јулу ове године, према подацима Светског туристичког барометра UNWTO, међународних туристичких долазака у свету било је 81 посто, а у августу 79 посто мање него у тим месецима прошле године, за које се зна да су традиционално најпрометнији за туризам у једној години и врхунац летње сезоне на северној хемисфери.

"Пад до краја августа ове године од 70 посто или са 700 милиона мање међународних долазака у свету у односу на исти период 2019. значи и губитак од око 730 милијарди америчких долара прихода од извоза од међународног туризма. То је више од осам пута већи губитак него што је туризам забележио у глобалној економској и финанцијској кризи 2009.", наглашава UNWTO.

Генерални секретар организације Зураб Пололикашвили каже да то има и "драматичне социјалне и економске последице јер доводи у опасност милионе радних места и предузећа", наводећи да то тражи "хитну потребу за сигурним поновним покретањем туризма, на правовремен и координидсан начин".

Сви светски региони су за осам месеци имали велике падове међународних туристичких долазака у односу на исти период прошле године, а највећи, од готово 80 посто, Азија и Тихи оцеан, који су били први на удару Ковида-19.

Африка и Блиски исток забележиле су скоро 70 посто мање долазака страних туриста, док је тих долазака у Европи било 68 посто мање, а у обе Америке 65 посто мање.

UNWTO понављају своју ранију прогнозу да ће 2020, ако се настави пораст броја заражених, што се догађа у јесен, завршити са падом међународних туристичких долазака од скоро 70 посто у односу на 2019.

"Потражња за путовањима и даље је слаба због сталне неизвесности око пандемије и слабог поверења, а опоравак међународне потражње могуће је у оваквим околностима оцекивати углавном у трећем кварталу 2021", поручују из те УН специјализоване агенције за туризам, на основу мишљења стручњака из целог света.

Међутим, око 20 посто тих стручњака сматра да би се повратак индустрије туризма у јачем облику могао десити тек 2022.

Они не очекују да ће се ограничења путовања као главна препрека на путу опоравка брзо укидати, ни да ће се брзо вратити поверење и сигурност путника за путовања, пре свега јер, као оцењују, сузбијање корона вируса иде споро.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести