Уплаћен још један минималац помоћи за туризам и угоститеље

БЕОГРАД: Управа за трезор јутрос је, до 7.30 сати, уплатила минималац помоћи предузећима из области туризма и угоститељства, речено је Танјугу у Министарству финансија.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Реч је о још једној минималној заради у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству.

То је секторска подршци у износу од две милијарде динара, која се исплаћује из републичког буџета за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент-а-кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима.

Пореска управа објавила је списак од 12.037 предузећа која су остварила право на помоћ државе.

Управа за трезор је за одобрена средства субвенција отворила посебне наменске динарске рачуне.

Предузећа ће новац моћи да користе до 15. фебруара следеће године, након ћега ће наменски рачуни бити затворени.

Право на бесповратна средства имају они који су се регистровали да раде у делатностима ресторана и покретних угоститељских објеката, кетерингу, припремању и послуживању хране и пића, хотелима, одмаралиштима, камповима, туристичким агенцијама, тур-операторима, изнајмљивању и лизингу аутомобила.

Предузећима ће новац исплаћивати Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а у два случаја могу изгубити право на коришћење субвенција.

То може да се деси уколико смање број запослених за више од 10 одсто у периоду од 5. децембра ове године до 31. јануара следеће године.

Ово се не односи на запослене са којима су уговор о раду на одређено време закључили пре 5. децембра и то за период који се завршава између 5. децембра ове и 31. јануара следеће године.

Други случај када предузећа могу да остану без субвенција јесте ако додељена средства до 31. јануара 2021. не искористе искључиво за зараде запослених, што ће контролисати Министарство финансија.

Списак предузећа који испуњавају право на коришћење средстава прописаних уредбом Владе Србије може се видети на линку https://www.purs.gov.rs/program-subvencija-ugostitelji-decembar-2020.ht….

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести