Усклађивање акциза за гориво - од 0,7 до 0,9 динара

Стекли су се услови за повећање акциза на деривате нафте па се очекује да ће се од сваке литре бензина и дизела у буџет Србије уплаћивати више за око 0,9 динара, односно 0,7 динара по килограму ТНГ.
gorivo, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: На основу објављеног индекса потрошачких цена у прошлој години стекли су се услови за повећање акциза на деривате нафте па се очекује да ће се од сваке литре бензина и дизела у буџет Србије уплаћивати више за око 0,9 динара, односно 0,7 динара по килограму ТНГ.

Потрошачке цене у децембру прошле године у односу на децембар 2019. године веће су за 1,3 процента објавио је Републички завод за статистику па ће за толико, у складу са Законом о акцизама, бити повећани и номинални износи акциза, наводи се у информацији Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Акциза на Безоловни бензин би са садашњих 57,10 требало да буде повећана на 57,84 динара по литри, на Гасна уља у која спада и дизел гориво са 58,72 на 59,48 динара по литри и на ТНГ са 44,59 на 45,17 динара по килограму.

Износ акциза улази у основицу за ПДВ па ће сви произвођачи и увозници деривата нафте по овом основу у буџет Републике Србије плаћати више за око 0,9 РСД по свакој литри бензина и дизела, односно 0,7 РСД по килограму течног нафтног гаса.

Из УНКС-а кажу да је у питању редовно годишње усклађивање динарских износа акциза, у складу са инфлацијом, које има за циљ очување реалне вредности овог прихода.

Додају да је уобичајено да се акцизе усклађују са инфлацијом почетком године, мада је 2020. године примена усклађених, односно данас важећих износа акциза, почела тек од 01. јула.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести