Ускоро правилник о субвенцијама за еко-возила

- Очекујем да ће правилник који предвиђа субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила, као једну од мера за смањење загађења животне средине у Србији, ускоро бити усвајен - најавио је министар заштите животне средине Горан Триван на јавној дебати “Управљање отпадним возилима у Србији”. - Већ за који дан донећемо тај правилник, а на основу одлуке Владе да се обезбеде субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила.
elektricni automobil, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Триван је додао да се, такође ових дана, очекује усвајање уредбе која предвиђа подстицајна средства за рециклажу половних аутомобила, који се више не користе. Он је указао да ће се на тај начин допринети томе да се унапреди стање у области животне средине.

Министар заштите животне средине је рекао да рециклажа аутомобила у Србији није на жељеном нивоу и указао на нелогичност да се за аутомобиле који се увозе у нашу земљу, а нови су, обавезно морају платити еколошке таксе и накнаде, што није случај приликом увоза половних возила.

- О томе се већ разговора, а покренућемо и иницијативу да се та ситуација промени, односно да се и приликом увоза половних аутомобила, такође, плаћа еколошка накнада, као што се плаћа при увозу нових - рекао је Триван.

Министар заштите животне средине Триван позвао је локалне самуправе и предузећа да допринесу побољшању квалитета животне околине, у мери у којој могу, а пре свега да приликом набавки возила поводу рачуна о томе да она буду eco friendly.


Министарство подржало разговор

Јавну дебату „Управљање отпадним возилима у Србији”

организовали су Центар за циркуларну економију Привредне коморе Србије и Центар за рециклажу д.о.о. Ове две организације су том приликом успоставиле и сарадњу с Министарством заштите животне средине.


На скупу је истакнуто да по друмовима у Србији крстари више од два милиона возила, од којих да већина испод хаубе има еуро 3 или еуто 4 мотор, а према подацима Саобраћајног факултета у Београду, просечна старост возила у нашој земљи је 17 година.  Учесници јавне дебате указали су да је дијалог о свим еколошким проблемима неооходан и веоам важан јер се само тако могу креирати добра решења у изградњи одрживе заједнице. Представници Агенције за заштиту животне средине указали су да на квалитет животне средине утиче много фактора и истакли да на загађење ваздуха у већој мери утичу индвидуална ложишта него што то чини саобраћај.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести