Успешна потрага НИС-а за нафтом у Румунији

Нафтна индустрија Србије је своје пословање проширила и на регион па тако од 2011. године у Румунији, као зависно друштво компаније НИС а. д. Нови Сад, послује „НИС Петрол Румунија”.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

До сада је у пословање НИС-а у Румунији уложено око 110 милиона евра, а тај огранак НИС-а пословање развија у три области: истраживање и производња нафте и гаса, промет нафтних деривата и трговина електричном енергијом, и до сада су у свим сегментима постигнути добри резултати, речено је новинарима из Србије који су недавно боравили у Румунији. 

Генерални директор „НИС Петрола Румунија” Вања Алексић је, говорећи о истраживању и производњи нафте и гаса, указао на то да „НИС Петрол” у Румунији има шест лиценци за истраживање. По његовим речима, „НИС Петрол Румунија” има концесиона права на истраживање нафте и природног гаса у периоду од 25 година, концесије су у Панонском басену, у западном делу Румуније, а због досадашњих резултата, НИС сматра да су перспективне па ће истраживања и улагања у циљу покретања комерцијалне производње нафте и гаса бити настављена. Да су истраживања у Румунији дала позитиван ефекат потврда је и то што је недавно започета експериментална производња нафте и прве количине отпремљене на прераду у Рафинерију нафте у Панчеву. Алескић је истакао да је реч о лакој нафти – нафти доброг квалитета, али да се још увек не може рећи у којем правцу ће се производња одвијати.

110 милиона евра уложено у истраживање

– До сада је аквизиција 3Д сеизмичких података урађена на површини већој од 800 квадратних километара, а 2Д сеизмичка испитивања обављена су у опсегу од око 200 километара – рекао је Алексић. – Имамо шест истражних бушотина, а испитали смо још четири. Експериментална производња почела је на нафтном пољу „Теремија”, где су две нафтне бушотине.

2.600 метара дубока нафтна бушотина

Новинари из Србије посетили су то нафтно поље, у округу Тимиш, на око 80 километара од Темишвара. На њему је завршено бушење двеју бушотина – „Теремија 1000” и „Теремија 1001”. На том нафтном пољу су, уз запослене из Румуније, и радници из Србије, а посао се одвија у складу са свим правилима и прописима који важе у Румунији, рекао је директор „Погона Румунија” Драган Митић.

– Обе бушотине пуштене су у експерименталну производњу која претходи комперцијалној експлоатацији – рекао је Митић. – Бушотина је дубока 2.600 метара, а нафта се црпи из слоја на дубини од 2.400 до 2.500 метара. На том пољу завршена је и сабирна станица на којој се нафта произведена на тих двеју бушотина припрема за транспорт ка отпремној станици и потом даље одвози возом на прераду у Рафинерији нафте у Панчеву.


Улагање и у малопродајну мрежу

У Румунији има око 2.500 бензинских пумпи, а „НИС Петрол” у тој земљи има 18 бензинских пумпи премијум бренда „Гаспром”. Прва бензинска станица „НИС Петрола” у Румунији отворена је 2012. године, а ускоро ће мрежа бити увећана јер се у близини Букурешта гради нова бензинска пумпа.


Уз нафтно поље у Теремији, у Жомбољу, на гасној бушотини „Жомбољ 6”, започета је експериментална производња електричне енергије из гаса и прва је коју НИС реализује ван граница Србије. Преко „НИС Петрола Румунија”, НИС тргује електричном енергијом у земљама Европске уније и на берзама електричне енергије у Словенији и Румунији, а електрична енергија произведена на гасном пољу „Жомбољ” продаје се на румунском тржишту. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести