УТАС: Помак у проналажењу решења за туристичке агенције

БЕОГРАД: Удружење туристичких агенција Србије (УТАС) саопштило је данас да је састанак са министарком Татјаном Матић и оно што је договорено, велики помак у проналажењу решења за туризам и ситуацију у којој се налазе туристичке агенције у Србији.
bela crkva turizam.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Сва струковна удружења изнела су на јучерашњем састанку јединствен став да је сектору туризма неоспорно потребна помоћ, како финансијска, тако и у преговорима са осигуравајуцим компанијама, а све у циљу поновног постављања услова за несметан рад туристичких агенција, као и обезбедење једнаких тржишних услова за све уцеснике.

Министарка је изнела став Министарства финансија да директних давања за туристицке агенције неће бити, већ ће се помоћи у виду субвенција за плаћање премије полиса осигурања, које су ове године и до пет пута скупље него претходне, што представља знацајну олакшицу за туристичке агенције - организаторе путовања, али изоставља туристицке агенције - посреднике, истиче УТАС у саопштењу.

УТАС наводи да што се додатне финансијске помоћи комплетном туристицком сектору тиче, разматра се отпис пореза и доприноса на месеце у којима су имали државну помоћ, али још увек нема потврде о томе из Министарства финансија.

Највећи проблем представља повлачење из посла две осигуравајуће куће, које неће наставити да издају ову врсту осигурања, истичу.

У циљу потенцијалног превазилажења овог проблема договорено је да ће у што скорије време бити организован састанак са представницима осигуравајућих кућа и Привредне коморе.

На том састанку разматраће се погоднији модел издавања полиса, који би задовољио како осигуравајуће куће са једне стране, тако и туристичке агенције са друге стране.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести