Уз отпремнине одлази близу 1.100 радника железнице

БЕОГРАД: За близу 1.100 радника три железничка предузећа, 25. децембар биће последњу радни дан, пишу данашње Новости.
voz
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, ilustracija)

Већина њих ће добровољно, а део уз принуду, али уз социјални програм, напустити своје предузеће. Тиме се приводи крају План реформе железнице 2016-2020. година, када је о отказима реч. Од наредне године број запослених ће се смањивати природним одливом, наводи лист.

Највише радника, око 770, одлази из "Србија карго", око 320 напушта "Инфраструктуру железнице Србије", а око 20 "Железнице Србије", док вишка запослених није било у "Србија возу".

Радници могу да бирају један од два обрачуна отпремнина - 50 одсто увећан тромесечни просек бруто зараде по години стажа или 240 евра за сваки годину проведену у том предузећу.

Износ од 240 евра по години стажа је заштитни механизам за раднике с малим коефицијентима, рекао је Драган Ранђеловић, председник Синдиката железничара Србије.

У "Инфраструктури железнице" одлазак је био потпуно добровољан и људи су се сами изјаснили. У случају "Србије карго", добровољно одлази 60 одсто радника. Што се тиче осталих, било је неопходно формирати критеријуме и бодовање, наводе Новости.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести