„Вај-фај дрво” у шест градова у Војводини стиже на лето

Грађани који су добили награде у игри „Узми рачун и победи” већ уживају у њима, а ускоро ће то моћи и становници општина које су биле најактивније у слању фискалних рачуна.
wifi, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, њима је намењена награда коју ће моћи да користе сви грађани јер ће општине добити „Вај-фај дрво”, односно бесплатну зону интернета, а прикључење на интернет очекује се за 90 дана, односно крајем јула. Осим „Вај-фај дрвета”, пет првопласираних општина очекују и новчане награде.

Ту награду добиће 12 општина, од којих је чак половина с територије Војводине, а на свечаности у Влади Србије представницима тих општина додељене су награде. У Војводини ће се вај-фај зоном поновити општине Пландиште, Бела Црква, Сечањ, Житиште, Бачки Петровац и Тител. Осим њих, награђене су и општине Бела Паланка, Димитровград, Голубац, Раковица, Сврљиг и Прокупље. „Вај-фај дрво”, производ домаће памети и наших инжењера и конструктора и домаћих партнерских фирми, које ће бити постављено у тим оптшинама, моћи ће да се користи за повезивање у кругу од 150 метара, а интернет ће истовремено моћи да користи 300 грађана. Осим прикључка на интернет, „Вај-фај дрво” има и прикључак за пуњење мобилних телефона и ЛЕД осветљење.

12 општина, од којих је половина у Војводини, награђено

Током трајања наградне игре „Узми рачун и победи” послато је више од осам и по милиона коверата с рачунима и слиповима од платних картица. Њихова укупна вредност прелази 70 милијарди динара, а ефекти те наградне игре већ су познати – у државну касу директно се слио приход од девет милиона евра. По подацима Пореске управе, у прва два месеца ове године евидентирање промета преко фискалних каса порасло је 29 одсто, а код малих обвезника тај проценат је 34, што јасно говори о позитивним ефектима наградне игре.

9 милиона евра слило се у државну касу преко наградне игре

Организатор игре „Узми рачун и победи” било је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, а покровитељи Национална алијанса за локални економски развој и „Телеком Србија”. Председник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић рекао је да је такмичење градова и општина јединствено у свету, и захвалио Влади Србије што је прихватила иницијативу Алијансе да се издвоји посебан наградни фонд за најактивније локалне самоуправе.

Након овог кола наградне игре, на јесен ће уследити следећи циклус. Тада ће бити и више детаља о новом циклусу и користима које би локалне самоуправе могле имати од вредних суграђана.

      Д. Вујошевић

Новац за опремање школа, болница, вртића...

Осим „Вај-фај дрвета”, пет првопласирнаих општина – Бела Паланка, Димитровград, Пландиште, Бела Црква и Голубац, добиће по 20.000 евра у динарској противвредности за опремање или реконструкцију школа, болница, вртића или других објеката. Који ће објекат бити изабран, одлучиће грађани, који ће гласати путем сајта у општинској управи.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести