Валовито кретање цена нафте, прате резултате избора у САД

ЛОНДОН: Цене нафте су ојачале, али је током трговања њихов раст благо спласнуо под утицајем непрекидног прилива нових података о прелиминарним резултатима америчких председничких избора.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Цена америчке WTI нафте је порасла данас за 40 центи или 1,0 посто, на 38,06 долара за барел, на трговању у поподневним сатима по средњоевропском времену. Претходно је током дана достигла максимум од 38,92 долара, извештава Ројтерс.

Северноморска нафта Брент је ојачала за 51 цент или 1,3 процента, на 40,22 долара по барелу, док је на преподневној трговинској сесији забележила највиших ниво од 40,97 долара.

На енергетским тржиштима се сматра да би победа актуелног председника САД Доналда Трампа била корисна за нафту због америчких санкција Ирану и његове подршке ОПЕК-овом смањењу производње "црног злата" ради подршке ценама.

С друге стране, тржишни актери оцењују да би победа демократског кандидата Џоа Бајдена била неповољна или неутрална за нафтно тржиште због његове подршке зеленој политици и мекшем ставу према Ирану.

Аналитичар Бјарне Шијелдроп из компаније СЕБ каже да би потенцијална Трампова победа била погодовала нафти, јер би ОПЕК са земљама савезницама изван нафтног картела, на челу с Русијом, могао да наставити да смањује производњу без страха да ће се иранска нафта вратити на тржиште у скорије време.

Цене нафте подупире и могућности да произвођачи из ОПЕК-а и Русија могу да размотрити одлагање планираног повећања пумпања од јануара, јер други талас корона вируса гуши опоравак тражње за горивом.

Међутим, оштрије мере затварања због пандемије могле би да ограниче опоравак цена нафте. Италија, Норвешка и Мађарска пооштриле су мере ограничења због корона вируса, након што су то учиниле Британију, Француску и још неке земље, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести