Васић: Осигурање стамбених кредита код НКОСК смањује рату

БЕОГРАД:Није тачна информација коју се медији пренели да је решењем Врховног касационог суда, којим се одбија ревизија банке, потврђена незаконитост наплате премије осигурања стамбених кредита осигураних код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), каже за Танјуг генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.
vasic
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC / nr

Наводи да је према сазнањима која он има, жалба заправо одбијена из процедуралних разлога и враћена на поновно разматрање.

Васић оцењује да је у позадини случаја тужби против банака везаних за премије осигурања код НКОСК, реч о деловању интересне групе која зарад својих интереса жели да пољуља наш економски систем.

Истиче и да је веома чудно и интересантно да се после више од 15 година примене закона којим је установљена Национална корпорација, неко јавља и каже да је ту можда било нешто погрешно.

„Ако је било, зашто се неко није јавио прве, друге, треће године примене закона, него тек сада“, пита Васић.

Он наводи да су банке само радиле по закону и да су заправо грађани који су узели кредите осигуране код НКОСК, кредите добијали по нижим каматним стопама у односу на оне који су се опредељивали за друге кредите.

На тај начин су, истиче саговорник Танјуга, суме које су уплатили на конто премије надокнадили током отплате кредита.

Тако је према рачуници Удружења банака месечна рата на кредит од 50.000 евра који се отплаћује на 300 рата и осигуран је код НКОСК, била мања за 20 евра од рате кредита који није био осигуран код Националне корпорације.

„Увођењем осигурања код Националне корпорације држава је у то време а реч је о 2004. години, хтела да да замајац грађевинској индустрији и да се људима који су тада имали мале плате помогне да им стамбени кредити буду доступни“, објашњава Васић.

Наглашава и да су људи могли да бирају да ли желе да узму кредит осигуран код НКОСК или не а да су клијенти који су се одлучивали за ову варијанту, три пута, кроз понуду, предлог уговора и уговор, били упознавани са елементима уговорног односа са банком.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести