Вегапчић – укусни посни ћевапчић породице Богдановић

Ћевапи су специјалитет без ког се готово не може замислити роштиљ.
е
Фото: Dnevnik.rs

Однедавно, захваљујући породици Богдановић, овај специјалитет добио је и своју веганску варијанту – вегапчић, па се са овим ћевапима може и постити, али и здраво хранити, јер су прављени од проклијалог семена пшенице. Када је припремљен, а најбоље се спрема пржењем у фритези, заиста изгледа као месни ћевап, али је, без обзира на одуство млевеног меса, ово веома укусан производ. Томе сведочи и на хиљаде подељених и продатих вегапчића на управо завршеном 86. Међународном пољопривредном сајму, али и Велика златна медаља Новосадског сајма за овај производ.

Како нам каже Богдан Богдановић, директор фирме „Живи 100“ из Краљеваца, за ову безмесну посластицу заслужан је сплет околности, јер су иницијално правили органску храну за животиње, а онда је у низу експеримената са проклијалом пшеницом направљена и храна за људе и то не само вегански ћевапи, већ више производа како за јело, тако и за пиће.

- Почели смо 2014. године када смо направили клијарник. Хтели смо да производимо органско месо, односно сточну храну базирану на проклијалом семену. Успели смо да произведемо органско месо, избацили смо га на тржиште, и то месо је много боље, укусније, здравије, са другачијим органолептичким својствима. Али због папиролошких проблема нисмо могли да га извеземо, па смо били искључиво усмерени на наше тржиште. Стицајем околности, на једном фестивалу у Београду, било је време поста, направили смо ћевап од проклијале пшенице да имамо нешто посно на штанду. То се јако лепо показало и ми смо дневно на том фестивалу по 1.000 ћевапа продавали. Показало се да се људима свидело, да је потребно нашем и иностраном тржишту, приметили смо већи потенцијал и преоријентисали смо се потпуно на веганске производе – наводи Богдановић.

Осим вегапчића, у њиховом саортиману постоје и вегапчић бургери, вегапчић надев који је замена за млевено месо и који је на овогодишњем Пољопривредном сајму такође награђен Великом златном медаљом.

- Превасходно је то смишљено за пост, али су вегани и вегетаријанци више одушевљени овим производима. То је нешто ново не само на нашем већ и на светском тржишту. Као замена за месо постоје призводи од соје, леблебије, пасуља, али, колико ми је познато, ми смо једини који смо направили замену за месо од проклијалог семена – каже Богдан.

Фото: Dnevnik.rs

Осим укуса, ови производи од проклијалог семена имају и друге квалитете.

- Семе кад почне да клија оно промени структуру и постане вишеструко хранљивије, богатије. Сада кад већ имамо велики клијарник, одлучили смо се да све производе правимо од проклијалог семена. Поред замена за месо, правимо и прах од јечмене и пшеничне траве која се продаје по здравим хранама, хладно цеђени сок од пшеничне и јечмене траве за имунитет који се продаје залеђен. У плану су и проклијале грицкалице. То су нам тражили људи из Скандинавије. Биће цела једна линија проклијалих семена за грицкање - каже директор „Живи 100“.

Њихови производи могу се наћи у Србији, Црној Гори и Словенији, а у плану је отварање новог тржишта у Чешкој. Како наводи Богдан Богдановић, европско тржиште је веома погодно за ове производе имајући у виду тренд раста броја вегетаријанаца и вегана. Производи су прихваћени у ресторанима специјализованим за вегетеријанску храну и сто је посебно занимљиво узели су га у дистрибуцију ресторани и фаст фудови специјализовани за традиционални српски роштиљ као посну варијанту.

 Текст и фото: Александар Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести