Весић: Београд највећи пољопривредни регион после Војводине

НОВИ САД: Београд је највећи пољопривредни регион у Србији после Војводине, изјавио је на Новосадском сајму заменик градоначелника Горан Весић и додао да ће ове године из градског буџета за пољопривреду зато бити издвојено 200 милиона динара.
v
Фото: Tanjug (video)

Весић је прецизирао да Град Београд у свом власништву има 242.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега се 150.000 обрађује, а 25.000 изнајмљује.

Замеик градоначелника је током посете Новосадском сајму, на којем Град Београд настпа четврти пут, ове године са 12 општина, Весић је рекао да од 2016. Град Београд сваке године повећава издвајања за пољопривреду.

Те године је, казао је, издвојено 40 милиона, а ове рекордних 200 милиона динара.

Он каже да Београд види своју шансу не само у развоју туризма, већ и у развоју пољопривреде, јер су те две привредне гране повезане.

Наглашава да се последњих година „озбиљно баве развојем и улагањем у пољопривреду, а један од начина је и учешће на највећој сајамској манифестацији, Пољопривредном сајму“.

Најавио је и да ће Град Београд, изменама и допунама Закона о главном граду, од следеће године проšирити своје надлежности у области пољопривреде.

Град Београд ће добити своју пољопривредну инспекцију, што је важно јер ћемо на тај начин контролисати издавање земљишта, а приход од тога улагаћемо у атарске путеве. Тај приход, дакле, биће значајно већи. Користићемо га и за службу пољочувара, коју ћемо имати од следеће године, али и улагати у додатне субвенције у пољопривреди, најавио је Весић.

Конкурс Града Београда за додатне субвенције у пољопривреди, каже Весић, завршен је, а одзивом пољоприрведника су задовољни.
Управо смо завршили конкурс за 200 милиона динара за наше пољопривреднике на територији Београда. Имамо 400 и нешто пољоприрведника који су се пријавили, углавном за пољопривредну механизацију, а ове године је хит пчеларство, за шта смо повећали новац, рекао је Весић.

Најавио је и већа улагања следеће године за винову лозу, подруме вина, што ће, каже, утицати и на развој туризма.

Резултатима и улагањима у пољопривреду говорио је и заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић, који је подсетио да Нови Сад са око 50.000 хектара и 503 активних домаћинстава у пољопривреди, Нови Сад један од лидера у том сектору.

Ове године повећали смо буџет за пољоприрведу на 47 милиона дианра, који је знатно већи у односу на прошлу годину, кад је било 16 милиона динара за те намене. Први пут ове године издвојили смо 20 милиона динара за младе пољопривреднике, јер тиме желимо да младе задржимо на селу, рекао је Кружевић.

Он каже да је Нови Сад град с највише заштићених производа с географским пореклом, као што су мед, шаргарепа и футошки купус, те да ти произвођачи, као и мали пољопривредни произвођачи, о трошку Града Новог Сада излажу на овогодишњем Пољопривредном сајму у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести