Весовић: За енергетску стабилност важан сигуран приступ гасу

БЕОГРАД: За енергетску стабилност Србије важан је сигуран приступ гасу у сваком тренутку, а руски гас је енергетски покретач српске привреде, изјавио је Михаило Весовић из Привредне коморе Србије поводом разговора председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, о економској сарадњи.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Весовић је за Танјуг рекао да је за Србију економска сарадња с Русијом, као и целокупном Евроазијском економском унијом, од великог стратешког значаја, пре свега зато што смо сировински изузетно зависни од нафте и гаса које увозимо из Русије.

За Србију је, наводи, врло важно да има стабилну испоруку гаса и додаје да је стварање могућности за алтернативни правац за снабдевање гасом сигурност за све произвођаче који своју производњу у Србији базирају на сировинама попут гаса.

Турски ток и инвестиције које су у последњих годину дана направљене кроз радове на изградњи Турског тока кроз Србију су значајне и покренуле су српску привреду и српску грађевинску привреду и све компаније које су укључене у тај пројекат.

Мислим да је, чак, у току 2019. године Турски ток допринео расту БДП-а Србије за чак један проценат, каже Весовић.

Нагласио је да је за нашу енергетску стабилност сигуран приступ гасу у сваком тренутку важан, те навео да Банатски двор као складиште гаса обезбеђује тромесечцну сигурност у случају да доток гаса буде нестабилан.

Весовић је рекао да су практично 70-80 одсто од две милијарде долара укупног увоза Србије из Русије сировине.

Наш извоз се креће око милијарду долара годишње. Последњих неколико година бележио је благи раст иако смо имали једну лошу фазу 2014. и 2015. услед нестабилности руског тржишта и рубље, рекао је Весовић.

Каже да Србија извози готове производе, прехрамбене производе, пре свега пољопривредне производе и да 30 одсто тог нашег извоза чине воће и поврће, а на првом месту јабуке.

За нас је важно да се Србија представи као инвестициона дестинација, јер не рачунајући НИС и велико заједничко стратешко улагање и појединачни примери из индустрије, недостају веће руске инвестиције на српском тржишту, сматра Весовић.

Нагласио је да је српско тржиште једно од најатрактивнијих тржишта у Европи и да руским партнерима треба да предочимо наше могућности које су привукле огроман број инвестиција из ЕУ.

На листи од 10 највећих извозника из Србије, девет су практично стране компаније од којих су осам из ЕУ. Један од српских адута за привлачење инвеститора јесте атрактивност споразума о слободној трговини који Србија има са Евроазијском унијом, рекао је Весовић.

Биће довољно руског гаса за потребе Србије

Русија је још једном поручила да ће бити довољно руског гаса за потребе Србије, било преко Украјине или неког другог правца, али је наставак Турског тока, који преко Бугарске треба да допрема руски гас у Србију, још отворено питање због европске регулативе, изјавиоа је бивши амбасадор и стручњак за енергетику Срећко Ђукић.

Коментаришући поруке које су данас о руском гасу послали из Сочија председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин, Ђукић је рекао Танјугу да је Русија и раније давала уверавања да ће Србији на сваки начин обезбедити потебне количине гаса и да за Русију није никакав проблем да нашој земљи обезбеди додатних око 100, 200 или 500 милиона кубних метара гаса.

Још једном је стављена тачка на то питање. То више није питање. Гаса ће бити или преко Украјине или неког другог правца, нагласио је Ђукић.

Каже да је Путин и данас рекао да ће гас и даље тећи преко Украјине пошто је давно то и обећао, јер је политички услов за изградњу Северног тока био да гас тече и преко Украјине.

Путин је рекао да су у току преговорио. Такође, има доста позитивних сигнала. Ових дана је постигнут договор о транзиту руске нафте преко Украјине, преко нафтовода Дружба до 2030. године, под условима којима је и до сада транзитирана руска нафта за Европу преко Украјине. То је добар сигнал, али нафта није гас пошто се енергетска безбедност заоштрава не на нафти него на питању гаса, казао је Ђукић.

Он очекује да ће договор око наставка транзита руског гаса преко Украјине бити постигнут бар као привремено решење док се не постигне трајно решење.

Каже да Србија троши годишње око 2,5 милијарде кубика гаса, а да, на пример, Бугарска троши 3,5 или четири милијарде, Мађарска осам или девет милијарди, Руминија 15 милијарди...

Говорећи о Турском току, Ђукић оцењује да је Путин и данас потврдио да тај гасовод може да буде изграђен једино ако се буду поштовале европске регуле.

То је порука коју је бугарски премијер Бојко Борисов донео из недавне посете САД, да Америка није против изградње Турског тока ако буде поштована европска регулатива.

Према његовим речима, то не би требало да буде проблем ни за Русију, а Путин је и раније рекао да су Руси за изградњу Турског тока у договору са ЕУ и по правилима Трећег енергетског пакета.

Зашто Бугарска ту отеже и трпи притиске? Зато што не може у потпуности да се испоштује европска регулатива, јер она подразумева да - гасовод не може бити власништво онога чији је гас, као и да кроз гасовод не може тећи само руски гас. Дакле, ако Бугарска изгради гасовод у својој режији може да пушта кроз тај гасовод до 50 одсто или највише до две трећине руског гаса, а остали гас мора бити неког другог произвођача, навео је Ђукић.

Додао је да Бугари сада имају проблем са пуњењем тог гасовода, јер нема слободног гаса на тржишту који би могао да потекне Турским током осим руског гаса.

То је проблем који остаје отворен, да се тражи неко решње,да ли може да се користи гас из Азербјеџана или неке друге централно-азијске земље. Али, у сваком случају проблем Турског тока остаје отворен, закључио је Ђукић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести