Викендице на Фрушкој гори се попеле на 80.000 евра

Да је изградња у Новом Саду у последње време узела маха видљиво је у практично свим деловима града.
д
Фото: Приватна архива

На много локација ничу нове зграде или се обављају припреме да изградња почне, те би се слободно могло рећи да понуда прати потражњу. Цене квадратног метра станова у новоградњи зависи од много фактора, а квадрат се може купити и за око 2.000 евра на ексклузивним локацијама, али и за око 1.200 евра на периферији града. Они који желе да прођу повољније, на куповину се одлучују док су станови још у изградњи јер је тада квадратни метар јефтинији. Дакле, има и понуде и потражње, али, како кажу они који се баве продајом некретнина, од почетка године до сада на тржишту нема великих осцилација. Ипак, у једном сегменту забележен је велики раст потражње - све је више заинтересованих да купе викендице или плацеве на Фрушкој гори.

По речима извршног директора новосадске агенције „Солис некретнине„ Драгана Рабатића, тржиште некретнина у Новом Саду је стабилно, а цене се током ове године нису знатно промениле. Он указује да је већа потражња за викендицама и плацевима ван града и да је на то утицала пандемија коронавируса, посебно искуство из прошле године, када су на снази биле оштре епидемиолошке мере.

2.000 евра квадрат на ексклузивним локацијама

- Потражња за викедницама и плацевима, пре свега на Фрушкој гори, у односу на раније је већа, а цене зависе од много фактора и достижу и износе и од око 80.000 евра - каже Рабатић. - Међутим, треба рећи да су потражња и реализација нешто сасвим друго, односно више је заинтересованих да купе него што се куповина реализује. Разлог је сасвим једноставан, то су квадрати који нису преко потребни, као што је, рецимо, ситуација приликом куповине станова, па заинтересовани више бирају и гледају него што купују.

Указујући да су станови у новоградњи веома тражени, Рабатић истиче да је у складу с тим и понуда таква да је велики број градилишта у фази изградње, да је доста већ договорених локација на којима ће се тек градити, па ће у наредних 10 година Нови Сад бити велико градилиште

- Када је реч о новим становима, локација није више пресудна као некада. Тако су сада микролокације, иако дислоциране од центра града, све занимљивије купцима, а већ је до сада у граду изграђено неколико комплекса од око 10.000 до 20.000 квадратних метара, где се будућим станарима нуде одговарајуће услуге и садржаји. Изградња се помера од центра града ка рубним деловима, а цена квадратног метра у овим комплексима полази од око 1.800 евра. Нови станови на Адицама и Телепу коштају око 1.250 евра по квадратном метру, а потенцијалним купцима све је интересантнији Петроварадин, где је квадрат од око 1.250 евра, па навише - каже Рабатић.

За разлику од станова у новоградњи, за половне станове и даље је важна локација, а ови станови губе трку с новим и кад су и цене и потражња у питању.

- Код половних станова локација је и даље пресудна, па стан у центру кошта више него у другим деловима града. Тако цена квадрата у центру полази од око 1.500 евра, а у рубним деловима града, рецимо на Новом Насељу, Старој Детелинари, Сателиту, цена се креће од око 850 до око 1.150 евра. Половне станове углавном продају власници и неретко се у непосредним разговорима могу договорити цене и ниже од понуђених на тржишту - указује Рабатић.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести