Винарство зрело да буде стратешка грана

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција „Винарство и виноградарство као привредни потенцијал у Србији”. Национална стратегија развоја винарства и виноградарства, могућност оснивања института за виноградарство и актуелни подстицаји државе само су неке од тема о којима се разговарало.
Vino/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Вино

У име организатора конференције, секретар Удружења пољопривреде у Привредној комори Војводине Младен Петковић истако је да ће ПКВ бити партнер у процесу развоја и спровођења те стратегије.

Поздрављајући учеснике, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Комора место окупљања привредника и да ће  и даље помагати развој и промоцију војвођанских винара.

Говорећи о Стратегији о винарству и виноградарству – документу који је Влада Србије усвојила прошле седмице, Драган Крговић из Винарије „Крговић”, који је и сам дао допринос у њеном креирању, истакао је да је тај  докуменат важан јер се доноси први пут, а винарство је препознато као стратешка грана.

Предеседник Савеза винара и виноградара Србије Марко Малићанин истако је да је усвојена стратегија обрадовала све оне који припадају тој бранши јер је година на измаку тешка, а како је истакао, чека нас и тежак опоравак. Управо Стратегија је дефинисала и сет мера – Правилник о подстицајима који су већ у примени и значајно су олакшали виноградарима читаву годину. Посебни циљеви у Стартегији одређени су према развоју производа који се односе на идентитет. Утврђени је потреба и за прилагођавањем образовног као и научног сегмента према усмереном проучавању те гране.

Александар Винчић из Винарије „Виста Хил” истакао је да су се у ствари винари скупили око заједничке идеје и из тога је и настало Удржење „Срем – Фрушка гора” те се преко појединаца и удружења идеје заокружују у Савезу и реализују у законским оквирима.

Учесници конференције говорили су и о актуелним подстицајима, као и новим тржиштима и могућностима за пласирање производа на тржишта која нису довољно експлоатисана.

Председник Удружења „Срем – Фрушка гора” Гордан Башић говорио је о значају извоза домаћих вина на тржиште Кине, удруживању и проналажењу партнера на тамошњим тржиштима.

Конференцију одржану у Привредној комори Војводине пратила је и публика преко платформе expoonline.rs, која је активна и реализује програме током онлајн Међународног сајма пољопривреде.

Време за нови институт

После препознавања значаја развоја винарства, поставља се питање да ли је сазрело време да отварање института за винарство и  виноградарство.

Проф. др Драгослав Иванишевић истакао је да је ово време, дугорочно гледано, позитвог тренда за српско винарство. Формирањем Стратегије, истиче Иванишевић, кренуло се од полазних чињеница, а свакако је, како каже, потребно прилагодити образовни систем тој области.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести