Више од 6,6 милиона Американаца тражи помоћ за незапослене

ВАШИНГТОН: Више од 6,6 милиона грађана Сједињених Америчких Држава пријавило се током прошле недеље за програм помоћи незапосленима, објавио је амерички Секретаријат рада.
porodicni posao, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тиме је удвостручен негативан рекорд забележен пре две седмице, када је без посла остало 3,3 милиона људи, наводи АП и констатује да је губитак запослења једна је од главних последица пандемије коронавируса од које трпи читава планета.

Велики број отпуштања наводи економске стручњаке на процене да би до краја априла без посла могло остати двадесет милиона људи.

У том случају стопа незапослености могла би досећи до 15 одсто што би премашило 10,8 одсто, колико је износила током рецесије 1982. године.

Бројни послодавци смањују плате својим радницима како би опстали, а ти покушаји се углавном односе на послове као што су вођење ресторана, хотела, теретана, биоскопа, за чије је постојање и функционисање важна интеракција међу људима.

Продаја аутомобиле је у паду, а фабрике се затварају.

У већини америчких држава на снази је мера останка код куће, што оптерећује послове чији је саставни део изнајмљивање локала, плаћање ренте и измиривање рачуна.

Амерички Конгрес је значајно појачао механизам помоћи незапосленима усвајањем закона о помоћи због последица корона вируса, што је највећи економски пакет у америчкој историји, вредан две хиљаде милијарди долара.

Незапосленима је одобрена исплата 600 долара недељно уз суме које добијају у државама у којима живе.

Очекује се да би то слабије плаћеним радницима ојачало куповну моћ и подржало економију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести